Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

VHGB kæmper for at bevare statstilskud

VHGB kæmper for at bevare statstilskud

Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder og Dansk Byggeri har været i Folketinget for at tale Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffalds sag

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Tidligere udenrigsminister Lene Espersen stiftede onsdag gensyn med sin tidligere arbejdsplads, Christiansborg, da hun som direktør for Danske Arkitektvirksomheder var i deputation i Folketingets Miljøudvalg sammen med direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri og vicedirektør Hanne Ullum, Bygherreforeningen.

De tre repræsentanter for byggebranchen ville fortælle udvalget om vigtigheden af at bevare et fortsat tilskud på 3 millioner kroner til Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald (VHGB), og BygTek talte med de tre fra deputationen efter mødet med udvalget.

Æstetik og kvalitet
Lene Espersen slog fast, at arkitekterne både skal håndtere byggeaffald i forbindelse med renovering af bygninger med eksempelvis PCB og asbest, men også at genbruge byggematerialer ved nybyggerier:

- Der er tit meget æstetik og kvalitet i de gamle bygninger. Det kræver viden om, hvordan man håndterer byggeaffaldet og lovgivningen på området. Det kræver først og fremmest, at nedrivere og håndværkere ved, hvad der er farligt, hvad der skal frasorteres, og hvad der skal genbruges siger Lene Espersen til BygTek.

Hun indrømmer at det var sjovt at være tilbage på Borgen og møde gamle kolleger på den anden side af bordet, og hun glædede sig ikke mindst over, at mange af udvalgsmedlemmerne var mødt frem og dermed kunne høre argumenterne for at bevare VHGB.

Et godt bindeled
Hanne Ullum fra Bygherreforeningen mener, at VHGB er et godt bindeled mellem en lovgivning, der til tider kan være meget svær at fortolke, og en praksis, hvor man er afhængig af denne fortolkning:


- Vi har haft stort glæde af Videncenteret, der foruden at formidle viden også har haft en tæt relation til myndighederne. VHGB har i praksis kunnet formidle lovgivning og bekendtgørelser på en mere enkel, overskuelig og forståelig måde. Det kan vi mærke, at der er stor brug for i byggebranchen i hverdagen. Det er en samfundsopgave at drive et sådant center, og vi har selv lagt en stor indsats i at sparke centret i gang. Deerfor har vi brug for en officiel støtte fra Folketinget, siger Hanne Ullum.

For lav efterspørgsel
Michael H. Nielsen er den i hele byggebranchen, der flest år har fulgt udviklingen omkring det bæredygtige byggeri og cirkulær økonomi på nærmeste hold.

Han sagde efter foretrædet i udvalget, at indsatsen på området for alvor rykker i disse år, og at Dansk Byggeri netop i en analyse hos sine medlemmer har fået det resultat, at efterspørgslen på bæredygtigt byggeri ikke er ret stor, men er stærkt stigende:

- Det positive er, at vores medlemmer godt ved, at det bæredygtige er en dagsorden, de bliver nødt til at kunne levere i fremtiden. De er parate til at tilegne sig den nødvendige viden og kompetencer på området, siger Michael H. Nielsen til BygTek.

 
Storforbruger af ressourcer
Han understreger, at når byggeriet som branche leverer 35 procent af alt affald her i landet og bruger 40 procent af al energi, er man samtidig ’storforbruger af vigtige ressourcer’:

- Hvis vi ikke tænker bæredygtighed ind i vores byggerier, bliver vi en branche, som ikke leverer svar på en række vigtige samfundsudfordringer omkring at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det gælder både energi og råstoffer, som eksempelvis træ, sten og grus. Derfor er vi både Danmark og resten af verden nødt til i stigende grad af genbruge, siger Michael H. Nielsen videre.

Dansk styrkeposition
Han føler, at der blandt politikerne, uanset om regeringen er ’blå eller rød’, er stigende interesse for en bæredygtig udvikling, herunder den cirkulære økonomi og peger ikke mindst på bestræbelserne for at skabe forretningsmodeller på området:

- Vi kan skabe en dansk styrkeposition og komme med et svar på, hvordan vi i Danmark udnytter vore ressourcer bedst muligt. På den lange bane bliver bæredygtighed et område, hvor vi kan eksportere knowhow til andre lande, slutter Michael H. Nielsen, der håber, at energiforliget vil åbne vej for et årligt tilskud på tre millioner kroner til drift og udvikling af VHGB.

Læs mere om Byggeri

12/4 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder