Aktuelle nyheder - Døre & vinduer

Sprossede vinduer fortæller gammel københavnerbydels historie Lathyrus Hus bidrager med industrilooket og de mørkegrønne vinduesrammer til at videreføre historien på Grønttorvet.

Sprossede vinduer fortæller gammel københavnerbydels historie

Grønttorvet i Valby byder på arkitektur, der viderefører ånden i det historiske område. F.eks. er de industrielle takter fra nabobygningerne med til at definere karrébebyggelsen Lathyrus Hus, som skiller sig ud med sprossede vinduer i mørkegrønne nuancer

Del artiklen på

I øjeblikket arbejdes der på højtryk med Grønttorvets sidste karrébebyggelse, der består af 10.000 m2 erhverv og et antal almene boliger. Det forventes at stå klart i slutningen af året, mens sidste hånd skal være lagt på områdets grønne arealer i foråret 2023.

Dermed er der i dén grad sket en opblomstring i københavnerbydelen Valby, hvor det moderne boligområde fortsat spirer frem. Det historiske Grønttorv, der siden 1958 har dannet rammen om handel med frugt, grønt og blomster, er omdannet til en helt ny bydel med 3000 boliger til alle aldersgrupper, grønne oaser og spændende arkitektur.

Områdets nye boliger er opført af Ingcon for FB Gruppen med stor variation i byggestil og med facadedetaljer, som viderefører Grønttorvets historie. Det er karrébebyggelsen Lathyrus Hus, hvis arkitektur er inspireret af den nærliggende håndværkerby, et godt eksempel på.

Industrielle referencer i arkitekturen
Boligbebyggelsen Lathyrus Hus med 128 lejligheder er beliggende ved siden af den historiske håndværkerby fra 1950’erne, der består af værkstedsbygninger med skiftevis skrånende og stejle tagflader. De industrielle takter herfra er trukket ind på Grønttorvet, hvor de har fundet vej til facaden på Lathyrus Hus:

- Lathyrus Hus er en bebyggelse, der er skabt til på én gang at passe ind på Grønttorvet og skille sig ud. Derfor er der leget med facadens virkemidler herunder murværk, altaner og vinduer for at skabe en reference til de bagvedliggende shedtagsbygninger fra 50’erne, fortæller Jacob Bidstrup, der er partner i Ingcon. Han tilføjer:

- Byggeriet spiller dermed en vigtig rolle i at videreføre det industrielle udtryk på Grønttorvet, blandt andet takket være de sprossede vinduer som reference til omgivelserne.

Vinduer matcher bydelens grønne ånd
Med ønsket om at skabe et spil i facaden er vinduerne, som vinduesproducenten Velfac har leveret, dermed kendetegnet ved sprosser og en dyb, grøn nuance. Desuden er de orienteret, så de blandt andet sikrer udsigten til den 23.000 m2 store Grønttorvspark, fortæller Jacob Bidstrup:

- Samtlige af bebyggelsens vinduer er kendetegnet ved en mørkegrøn farve, der går igen på altanerne. Farven understøtter ikke bare det industrielle look, men også fortællingen om Grønttorvet som københavnernes nye, grønne bydel. Der er med vinduerne tale om en specialløsning, hvor vores leverandør Velfac har gjort det muligt at finde frem til den ønskede kombination af overfladestruktur og farve.

Den nye, grønne bydel, der er udviklet og skudt i vejret på kort tid, omfatter både leje-, andels- og ejerboliger samt alment byggeri og seniorboliger. Trods den store variation i Grønttorvets byggerier er der Velfac vinduer at finde på alle de nye facader.

- Det har været en spændende opgave at få lov til at levere vinduesløsninger til alle Grønttorvets nye boliger, hvor vinduerne naturligvis er tilpasset den arkitektur og de krav, der gør sig gældende for de enkelte bygninger. Det specielle ved Lathyrus Hus er uden tvivl industrilooket, som vores alsidige vinduesserie Velfac 200 fremhæver på bedste vis, lyder det fra Carsten Agerbo, der er salgskonsulent hos Velfac.

-dc

Læs mere om Døre & vinduer

10/11 2022