LCA
LCA
scroll
By & Havn vinder international pris for gadelamper på Orientkaj PladsDen kunstneriske belysning blev tændt for første gang sidste år, og nu har installationen vundet platin ved den internationale prisuddeling Build Back Better Awards 2023.

By & Havn vinder international pris for gadelamper på Orientkaj Plads

Når gadelamperne tændes ved Orientkaj Metrostation i Nordhavn forvandles pladsen under dem til et farvespil af lys, der er inspireret af Nordhavns unikke havne- og industrihistorie

Ved Orientkaj station i Nordhavn, hvor metrosporets bratte afslutning svæver flere meter over jorden, ligger Orientkaj Plads. Her blev der i starten af året opsat en kunstnerisk belysning, for at skabe atmosfære og tryghed på pladsen, og resultatet er blevet så vellykket, at den internationale Build Back Better Awards 2023 har valgt at anerkende lysdesignet med platin.

Build Back Better har fokus på nye initiativer inden for det byggede miljø og prisen anerkender 'outstanding' projekter - i dette tilfælde inden for kategorien lys.
 
I fremtiden skal metrobanen føres videre hen over pladsen, så lyskunsten kommer til at skabe et rum under banen.

- Vi er rigtig glade for anerkendelsen fra branchen. Men mest af alt håber jeg, at dem, der kommer forbi pladsen, også synes, at lyset er noget særligt, og kan glædes ved det i deres hverdag, siger Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn..

Lysdesignet, der er udviklet af Light Bureau i samarbejde med By & Havn og Københavns Kommune, har transformeret de helt almindelige gadelamper på pladsen om til små kunstværker, der trækker tråde til stedets karakter og særlige historie.

Under gadelamperne er der opsat transparente blade med mønstre og farver, som forvandler det hvide lys til et farverigt og atmosfærefyldt lysspil på pladsen. Hver lygtepæl tager afsæt i fortællingen om Nordhavn, og symboliserer derved stedets historie og karakter med særligt fokus på havne- og industrihistorien.

Designet kan aflæses i mønstrene, der afspejler havets bølger, åreoptegnelser i træet, som blev fragtet dertil og losset på kaj, det stille vand med bløde, organiske former, og de stringente og geometriske linjer fra kranerne, der læssede varer af og på fragtbåde.

- Lyset til Orientkaj var en designmæssig hård nød at knække. Fordi pladsen var færdigbygget og beliggende under metroen, havde vi ikke den sædvanlige frihed til at placere master og armaturer som vi ville. Herudover var der et ønske om, at vi om muligt skulle genbruge de eksisterende armaturer, af bæredygtighedsmæssige hensyn.

- De mange benspænd og stedets særlige historie ledte os til en løsning, som er radikalt anderledes, end hvad vi plejer at lave, siger Rune Brandt Hermannsson, designer fra Light Bureau, der har været med til at udvikle lysdesignet på Orientkaj Plads.

Anne Skovbro fremhæver også som et særligt positivt træk ved lysdesignet, at der er tænkt hele vejen rundt i løsningen:

- Sommetider er det de simple greb, der gør den store forskel, og det er Orientkaj Plads et godt eksempel på. Lyskunsten bidrager med liv og atmosfære til pladsen i de mørke timer, og fordi der er udtænkt en løsning, hvor installationen er monteret direkte på gadelamperne, bruger lysdesignet ikke ekstra energi, men gør lyskunsten fremtidssikret.

Undervejs i udviklingsprocessen blev Nordhavns beboere og andre interesserede Københavnere inviteret forbi pladsen en mørk aften i november for at komme med input til en prototype, og den 3. februar 2022 blev der for første gang tændt på kontakten til den kunstneriske belysning.

-dc

12/10 2023