Aktuelle nyheder - El & Belysning

Danske boliger er dårligt beskyttet mod elbrande Projektchef Henrik Tønnesen fra elinstallationsvirksomheden KT Electric (th.) demonstrerer den nyinstalleret Unite-højsikkerhedseltavle for husejer Troels Eskildsen.

Danske boliger er dårligt beskyttet mod elbrande

En merinvestering på få tusinde kroner til en højsikkerhedseltavle beskytter mod brand og giver familien en mere tryg nattesøvn

Del artiklen på

Mindst hver fjerde brand i boliger herhjemme skyldes med stor sandsynlighed gnistdannelse på grund af dårlige forbindelser i den faste elinstallation eller tilsluttede apparater. Alligevel er næsten ingen danske hjem sikret mod gnistdannelse.

Gnistdannelser – eller lysbuer som de kaldes i el-fagsprog – kan opstå, hvis der er dårlige forbindelser i selve elinstallationen eller i et tilsluttet apparat. Det kan få strømmen til at vandre gennem luften som et lillebitte lyn. Men til forskel fra et lyn, som er overstået på et splitsekund, varer gnistdannelsen ved og udvikler varme, som kan udvikle sig til en brand.

Der findes ikke præcise opgørelser over, hvor mange brande i Danmark der skyldes gnistdannelse, men Martin Heimann, sikkerhedsekspert hos elkomponentproducenten Eaton, vurderer, at der selv i nye elinstallationer kun sjældent er installeret gnistdetektor.

I Aarhus-forstaden Viby har husejer Troels Eskildsen valgt at prioritere brandsikkerhed højt i forbindelse med en totalrenovering af sin og kærestens 1950’er-villa. Troels Eskildsen arbejder som forsikringsrådgiver hos Topdanmark, og som de fleste forsikringsfolk lægger han stor vægt på tryghed og sikkerhed.

- I sit hjem vil man gerne føle sig tryg, og brand er noget at det værste, man kan forestille sig. Når det brænder, er det ofte det hele, der går til, og det er ikke alt, man bare kan anskaffe sig igen, siger Troels Eskildsen.

Gnister er årsag til mange brande
Henrik Tønnesen, projektchef hos elinstallationsvirksomheden KT Elektric, har ledet renoveringen af installationerne i Troels Eskildsens hus.

- Som elektriker ser man ofte tegn på gnistdannelser, der kunne have ført til en brand. Det giver en eltavle med gnistdetektor en høj sikkerhed imod. Derfor foreslog jeg en højsikkerhedseltavle til den nyrenoverede bolig, siger Henrik Tønnesen.
 
Hidtil har el-installatører selv skullet bruge kostbare værkstedstimer på at bygge en tavle fra bunden, hvis de har ønsket at tilbyde deres kunder højest mulig sikkerhed mod brand. Det kan de slippe for, efter at stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller i samarbejde med elkomponentproducenten Eaton har sendt en færdigmonteret Unite-højsikkerhedseltavle på markedet.

Den afbryder automatisk strømmen ved tegn på gnistdannelse, og det er sådan en eltavle, der beskytter Troels Eskildsens nyrenoverede hus mod brand.

-los
Læs mere om El & Belysning

3/5 2018
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar