bygma
bygma
scroll
Danskerne overser effektive muligheder for energioptimering
Danske boligejere er gode til at skifte elpærer, isolere og investere i energirigtige vinduer. Effektive tiltag som at udskifte oliefyret med en varmepumpe eller følge med i energiforbruget gør kun få

Danskerne overser effektive muligheder for energioptimering

Danske boligejere kender kun ganske lidt til de mest energieffektive tiltag. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov og Schneider Electric

Ifølge Det Internationale Miljøagentur står bygninger for omkring 40 % af det samlede energiforbrug og 36 % af den samlede CO2-udledning i EU. Markante tal der understreger netop bygningsområdets potentiale i forhold til at reducere vores klimaaftryk. Af samme årsag har Schneider Electric sat sig for at undersøge, hvor meget danskerne egentlig kender til mulighederne for at energioptimere deres egne boliger.

Det sker via en spørgeskemaundersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov. Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at hele 70 % af danskerne med en andels- eller ejerbolig en eller flere gange har taget initiativer til at energirenovere deres eget hjem.

Undersøgelsen viser ligeledes, at 74 % af de danskere, der har prøvet kræfter med energioptimering i eget hjem, har skiftet til LED-belysning, mens 56 % har udskiftet vinduer og døre til mere energirigtige modeller. Endeligt har 46 % af de adspurgte foretaget en efterisolering af huset.

Kan spare ca. 65 % på varmeregningen
Undersøgelsen afslører dog også, at en række meget effektive initiativer til energioptimering i højere grad bliver overset. Ifølge Energitjenesten er det eksempelvis muligt at halvere en husstands CO2-udledning og spare omkring 65 % på varmeregningen ved at udskifte oliefyret og erstatte det med en varmepumpe.

Det er lig med en årlig besparelse på op til 20.000 kroner og er desuden tilskudsberettiget. Alligevel har kun henholdsvis 18 og 17 % af de adspurgte danskere erfaringer med netop udskiftning af oliefyr og montering af en varmepumpe.

- Min oplevelse er, at danskerne mangler viden på området, og derudover lyder nogle af tiltagene måske både dyre og besværlige. Men faktisk er mange af løsningerne meget lavpraktiske og en ret simpel måde at gøre både miljøet og sin egen økonomi en stor tjeneste, siger Thomas Andersen, vice president i Schneider Electric Danmark.

App kan give overblik
Af de simple, men oversete løsninger nævner han automatisk lys- og varmestyring, hvor der automatisk bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. Et tiltag der blandt andet kan have stor betydning for varmeregningen, idet undersøgelser viser, at varmeforbruget bliver sænket med hele 7 %, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad.

- Vi ved også, at visualisering af energiforbruget i hjemmet kan sænke forbruget rigtig meget. Alene det at vi løbende får en reminder om, hvilke energimæssige og økonomiske konsekvenser vores adfærd har, får i høj grad en regulerende effekt på adfærden. Og det handler ret beset kun om at installere en app, tilføjer han.

Ifølge spørgeskemaundersøgelsen har 20 % af de adspurgte prøvet kræfter med automatisk lys- og varmestyring. Hvad angår visualisering af energiforbruget lyder tallet kun på 6 %.

Thomas Andersen understreger desuden, at effektiv energioptimering af alle typer bygninger er af afgørende betydning, hvis Danmark skal kunne leve op til den nye regerings ambitiøse klimaplan om at reducere landets CO2-udledning med 70 % i 2030.

-los


6/8 2019