LCA
LCA
scroll
Digitale sladrehanke forebygger overforbrug af el, varme, vand og gas i KøbenhavnDe primære brugere af den nye løsning bliver blandt andet brugt af energikonsulenterne hos fsb, som fører tilsyn med energiforbruget i hele boligorganisationen. Foto: Julian Hochgesang, Unsplash.

Digitale sladrehanke forebygger overforbrug af el, varme, vand og gas i København

Brunata har underskrevet en tiårig energistyringsaftale med fsb, som bl.a. omfatter fjernaflæste hovedmålere og et nyt energistyringssystem. Det skal hjælpe med overvågningen af energiforbruget i fsb's 90 afdelinger og 13.000 almene boliger i hovedstaden

fsb, som er Københavns største almene boligorganisation, vil i 2023 have endnu mere styr på energiforbrug, Co2 og udgifterne for lejerne. En nødvendig fornyelse af fsb's energistyringssystem til MinEnergi2 fra EnergiData er derfor brugt som anledning til samtidig at styrke muligheden for fjernaflæsning af målere såvel som alarmer ved unødvendigt overforbrug.

Efter et EU-udbud i efteråret baseret på økonomisk mest fordelagtige tilbud blev Brunata valgt som hovedleverandør på opgaven. Fornyelsen - eller migreringen af energistyringssystemet – sker allerede her i starten af 2023. Efterfølgende bliver 700 hovedmålere og et lignende antal bimålere udskiftet med fjernaflæste målere. Brunata skal samtidig de næste ti år stå for vedligehold og datafangst. Det er den hidtil største energistyringsaftale, som Brunata har vundet i Danmark.

- Vi er alle stolte og glade for aftalen med fsb og er nu fokuserede på at gøre implementeringen så gnidningsfri som muligt. Udover tidsbesparelserne ved elimineringen af manuelle aflæsninger er jeg overbevist om, at fsb også vil hente store energifordele. Vi har allerede leveret lignende løsninger til mindre boligorganisationer, som helt lavpraktisk har identificeret og reduceret udgifter til vandskader, løbende toiletter samt andre energirøvere, siger Jesper Kristoffersen, administrerende direktør i Brunata, A/S.

De indbyggede alarmer i systemet kan sammenlignes med en slags automatiske grænseværdier, som sladrer hvis nogle afvigelser tyder på et unødvendigt overforbrug af el, vand og varme. De fjernaflæste målere leverer nu data i realtid. Det betyder, at reaktionstiden på eksempelvis defekter bliver langt hurtigere sammenlignet med en manuel aflæsning, hvilket sparer penge for boligorganisationen og lejerne.

-dc

7/2 2023