Aktuelle nyheder - El & Belysning

Dokumenterer sine produkters samlede CO2-aftrykEPD-logoet vil fremadrettet kunne ses på de af Fischer Lightings produkter, der er EPD-certificerede.

Dokumenterer sine produkters samlede CO2-aftryk

Fischer Lighting har valgt at EPD-certificere virksomhedens mest populære produkter og vil fremover dokumentere produkternes præcise klima- og CO2-aftryk

Del artiklen på

Hos den danske belysningsvirksomhed Fischer Lighting har man en vision om at være dansk og international spydspids, når det kommer til udviklingen af bæredygtige og klimavenlige lyskoncepter- og løsninger, som er udformet ud fra cirkulære produktions- og designprincipper.

Og netop derfor er det ifølge partner og strategidirektør Lars Elmvang også naturligt, at Fischer Lighting nu har valgt at EPD-certificere og dermed dokumentere det præcise klima- og CO2-aftryk, virksomhedens produkter sætter.

Fischer Lighting opererer aktuelt med de tre koncepter ReUse, ReDesign og ReCreate. ReUse gør det lettere og billigere at opdatere gammel belysning med ny og miljøvenlig LED-teknologi, uden at man skal udskifte det eksisterende armatur. Med ReDesign-konceptet redesignes gamle amarturer med genanvendte materialer og med recreate, designes nye lamper med afsæt i bæredygtige, genanvendte materialer og ud fra cirkulære designprincipper.

- Det er veldokumenteret, at byggebranchen står for godt 40 % af verdens samlede CO2-udledning, og at vi derfor er nødt til at sætte massivt ind her, hvis vi sammen skal nå den erklærede politiske målsætning om 70 % CO2-reduktion inden 2030. Dette fokus afkræver ikke mindst et stort ansvar hos os som virksomheder om at lægge kortene på bordet og få skabt mere gennemsigtighed ift. den miljøpåvirkning, vores produkter skaber, siger Lars Elmvang.

Giver kun mening, når mange gør det samme
EPD står for ’Environmental product declaration’ og er en miljødeklarering, som giver informationer om det præcise indhold i produkter, byggevarer og materialer. Samtidig dokumenterer EPD'en den totale miljøpåvirkning i hele livscyklussen – fra råstofferne udvindes fra jorden til produktet, byggevaren eller materialet ender hos kunden og senere skal udskiftes med noget andet.

På denne måde giver en EPD kunderne og forbrugerne mulighed for at træffe mere klimavenlige valg. Det vil dog først ske, når mange virksomheder følger i Fischer Lightings fodspor, understreger Lars Elmvang:

- EPD'en siger ikke i sig selv, om et produkt er godt eller skidt for miljøet. Det er først for alvor muligt at vurdere, når man kan sammenligne EPD'en for et produkt med EPD'en for et andet. Derfor er min appel selvfølgelig også, at rigtig mange andre virksomheder får en miljødeklaration, ligesom jeg opfordrer kunderne og forbrugerne til at stille større krav om gennemsigthed ift. den bæredygtige produktion – og til, at bevægelsen understøttes på politisk niveau, siger Lars Elmvang.

Læs mere under billedet...
Fischer Lighting har foreløbigt fået EPD-certificeret de fire produkter (set fra venstre) August, to forskellige typer af Natural History samt Venus.

Øger fokus på bæredygtig produktion
Lars Elmvangs appel lyder samtidig, at vi som en del af den grønne dagsorden i Danmark får sat øget fokus på bæredygtigheden ift. de ressourcer, som går til selve produktionen – og ikke kun på energiforbruget:

- I Danmark har vi i vid udstrækning været gode til at optimere på energiforbruget, mens der først inden for de senere år er kommet mere fokus på den store miljøpåvirkning, der går til selve produktionen. Her kan vi derfor forsat vinde rigtig meget på CO2-kontoen med en målrettet indsats og mere gennemsigtighed, siger Lars Elmvang.

Behovet og mulighederne i forhold til en mere bæredygtig og CO2-venlige produktion bliver bl.a. understøttet af rapporten ’Klimapåvirkninger fra 60 bygninger’ fra Aalborg Universitet (2020). Heri konkluderes, hvordan der i byggebranchen i en årrække har været fokuseret på at reducere påvirkningerne fra driftsenergiforbruget, hvilket har medført, at nye bygninger nu har lavere miljøpåvirkningen fra driftsenergiforbruget end fra byggematerialerne. Derfor kan det nu bedre betale sig at rette fokus på byggematerialernes miljøpåvirkning, lyder én af konklusionerne i rapporten.

Fischer Lighting udgiver til marts 2021 verdens første bæredygtighedskatalog inden for belysning, hvor der for alle løsninger er udregnet et estimat for CO2-besparelsen.

-los

Læs mere om El & Belysning

26/1 2021
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.