Aktuelle nyheder - El & Belysning

El- og vvs-virksomhederne kan ikke få arbejdskraft nokVirksomhederne må vælge mellem at sige nej til nye opgaver, længere leveringstid eller at arbejde solen sort, hvis de ikke kan skaffe medarbejdere nok, siger Maria Schougaard Berntsen.

El- og vvs-virksomhederne kan ikke få arbejdskraft nok

36 % af virksomhederne i installationsbranchen har forgæves søgt efter nye medarbejdere i år. Hver fjerde virksomhed dropper af samme grund helt jobopslagene, fremgår det af ny undersøgelse

Del artiklen på

Byggebranchens høje aktivitetsniveau begynder at få konsekvenser ude hos virksomhederne. Installationsbranchen har således i stigende grad svært ved at skaffe den nødvendige arbejdskraft til de mange nye ordrer. Det fremgår af Tekniq Arbejdsgivernes årlige arbejdskraftundersøgelse, der er lavet på baggrund af 673 besvarelser fra installationsvirksomheder i april 2021.

Den viser bl.a., at mere end hver tredje installationsvirksomhed – 36 % – har søgt forgæves efter nye vvs'ere og elektrikere i år.

- Det illustrerer meget godt, hvor virksomhederne står i øjeblikket. Der er masser af ordrer i bogen, men samtidig er kampen om den gode arbejdskraft blevet sværere. Det er i virkeligheden et fokuspunkt på hele det danske arbejdsmarked, siger cheføkonom Maria Schougaard Berntsen.

Tallene bliver ikke mindre dyster læsning, når man ser på de øvrige besvarelser i undersøgelsen, hvor installatørerne også giver udtryk for, at de helt undlader at søge efter nye medarbejdere til ubesatte stillinger på grund af de ringe udsigter til at skaffe kvalificerede folk.

26 % af virksomhederne svarer ja til det spørgsmål, og næsten halvdelen af alle installationsvirksomheder mener, at det kun bliver sværere at skaffe den fornødne arbejdskraft de næste to år.

- Vi ser ind i en presset situation, når så mange giver op på forhånd. Så kommer man som virksomhed til at stå i valget mellem at skulle sige nej til nye opgaver, have længere leveringstid eller arbejde solen sort, hvis man ikke kan skaffe medarbejdere nok, siger Maria Schougaard Berntsen.

Løn er ikke alt
Af samme grund er det altafgørende, at man som virksomhed kan holde på sine dygtige medarbejdere. Selvom lønnen betyder en del, så er den som bekendt ikke alt. Gode kolleger og godt sammenhold er den absolutte topscorer i undersøgelsen, når virksomhederne skal vurdere, hvad der skal til for at fastholde medarbejderne.

Lønnen kommer på andenpladsen, mens personalegoder og udfordrende arbejdsopgaver følger i slipstrømmen.

- Både i forhold til rekruttering og fastholdelse er det derfor vigtigt, at man som virksomhed er god til at tale om andet end løn. Et godt arbejdsmiljø kan være en stor drivkraft, og det skal man som virksomhed huske at tale om betydningen af, så man bliver så attraktiv som mulig, siger Maria Schougaard Berntsen.

Undersøgelsen viser desuden, at også metalvirksomhederne har problemer med rekrutteringen. Her har 18 % forgæves forsøgt at rekruttere arbejdskraft i april, mens 16 % af virksomhederne har haft ubesatte stillinger, som de har undladt at forsøge at besætte på grund af en forventning om, at arbejdskraften ikke findes.

-losLæs mere om El & Belysning

22/6 2021
BelysningBæredygtig belysningIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.