LCA
LCA
scroll
El-installationer på markedspladser, festivaler og byfester er for dårligeNår musikken spiller, radiobilerne drøner derudad, og der er gang i boderne, så står el-sikkerhed ikke altid øverst på huskesedlen.

El-installationer på markedspladser, festivaler og byfester er for dårlige

Sikkerhedsstyrelsen har lavet nogle beregninger og sår'n og sår'n og sår'n, og det er ikke noget, der bare lige kan løses ved at jawe en skruetrækker i eller ved at rende en tur i Randers Teknisk

 Sidste år kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 30 markedspladser, festivaler, byfester og lignende steder med midlertidige installationer. I 20 % af tilfældene fandt styrelsen alvorlige problemer med installation af fejlstrømsafbryder, RCD'ere, som ellers skal sørge for, at ingen får livsfarlige stød i tilfælde af fejl.

- Vi har heldigvis ikke registreret nogle el-ulykker på festivaler, men det er tankevækkende, at der er problemer med at installatøren benytter en forkert fejlstrømsafbryder. Det er også vigtigt at tjekke, at afbryderen kan slå fra, så personale, frivillige og gæster beskyttes mod stød. Man skal altid kontrollere, om fejlstrømsafbryderen virker, inden man slår dørene op, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen, Sikkerhedsstyrelsen.

En anden fejl er, at der køres og gås over kabler uden, at de er beskyttet mod mekanisk beskadigelse. Hvor der er risiko for mekanisk beskadigelse, skal kablerne være beskyttet eksempelvis med en kabelbro. 

- Ofte er der godt styr på sagerne hos de helt store festivaler, hvor der er professionelle ansat til at passe på gæsterne og musikerne. Andre steder skal el-sikkerheden have et nøk opad, siger Evy Boe Madsen.

Sikkerhedsvideoer og regelgennemgang
Sikkerhedsstyrelsen har sammen med Tekniq Arbejdsgiverne produceret en række instruktionsvideoer til markedsplads- og festivalarrangører, hvor de typiske udfordringer gennemgås.

I foråret blev der også afholdt en række møder med interessenter, hvor reglerne blev gennemgået inden årets nye kontrolkampagne.

Kontrollen i 2021 af festivaler og markedspladser

1. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt supplerende beskyttelse med en fejlstrømsafbryder (RCD)

2. I 37 % af installationerne var ledninger og kabler ikke korrekt installeret

3. I 23 % af installationerne var transportable brugsgenstande ikke tilsluttet en virksom beskyttelsesleder

4. I 20 % af installationerne var der ikke udført korrekt systemjording

2021 kontrollen i tal

Antal tilsyn: 30

Antal overtrædelsessager: 8

Antal vejledningssager: 14

Antal OK-sager: 8

-dc

27/5 2022