bygma
bygma
scroll
Her er finalisterne i DM i Skills for elektrikereFire af de fem finaleklare elektrikerlærlinge. De var (fra venstre) Mads Nordsted Sørensen, Jonas Terp Hansen, Mads Nordsted Sørensen og Jonathan Grønbæk Mijatovic.

Her er finalisterne i DM i Skills for elektrikere

Til april er der DM i Skills i Høng ved Kalundborg, og torsdag blev et afgjort, hvilke fem elektrikerlærlinge der skal dyste mod hinanden

Det var cremen af fremtidens elektrikere, som var samlet, da finalisterne ved DM i Skills for elektrikerlærlinge torsdag mødtes hos Schneider Electric. I alt fem lærlinge kommer til at kæmpe om titlen, når mesterskaberne afholdes fra den 28. april i Høng ved Kalundborg.

- Det er mest af alt spændende, men jeg har absolut ingen idé om, hvordan det kommer til at blive ved finalen – udover at det nok skal blive en sjov oplevelse med masser af liv omkring dig, sagde 21-årige Thomas Sand Kristensen fra Brande, som til daglig er i lære hos A. Søndergaard i samme by.

- Elfaget er en form for håndgribelig teori, hvor man virkelig får koblet alle de teoretiske ting fra eksempelvis fysik- og matematikundervisningen i folkeskolen sammen med noget håndværksmæssigt, og den kombination kan jeg godt lide, fortalte han.

Den ideelle kombination af teori og praksis
En af konkurrenterne ved finalen i Høng bliver 24-årige Mads Nordsted Sørensen fra Kirke Hyllinge, der er i lære hos Bravida Danmark i Skibby. Han faldt først og fremmest for den tekniske side af elektrikerfaget.

- Jeg kan godt lide, at man både kommer til at programmere og installere. På den måde får man virkelig kombineret flere forskellige ting på en måde, der passer rigtigt godt til mig, fortalte han og uddybede:

- Nu skal jeg så gå fra en almindelig hverdag til at stå og blive interviewet og fungere som en form for repræsentant. Det kan godt føles lidt sært, men omvendt er det jo bare noget, som følger med.

Et vigtigt udstillingsvindue
Hos Tekniq Arbejdsgiverne glæder man sig over, at det nu igen, efter en coronapause i 2021, bliver muligt at gennemføre DM i Skills.

- Både Mads, Thomas og de øvrige finalister ved Skills har en virkelig afgørende rolle, når det gælder om at promovere erhvervsuddannelserne. Selvom flere fag - ikke mindst elektrikeruddannelsen - har medvind i øjeblikket med rigtigt fine søgningstal, så er det jo ingen hemmelighed, at mange erhvervsuddannelser har store udfordringer med at trække nye elever til, og i den sammenhæng har Skills altså stadig en vigtig funktion som udstillingsvindue, siger Kelvin Strømsholt, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne.

- Det er mange års gymnasial vanetænkning hos både folkeskolens afgangselever og ikke mindst deres forældre, vi skal have brudt med, så vi kan få endnu flere til at sætte kursen mod erhvervsskolerne. For vi har brug for alle de faglærte, vi kan få fat i, forklarer han.

De fem finalister ved DM i Skills for VVS-energispecialist-lærlinge:

Jonathan Grønbæk Mijatovic fra Ringe
Læreplads: Espe og Gestelev El Forretning i Ringe
Skole: Svendborg Erhvervsskole

Christian Ottosen Keis fra Næstved
Læreplads: El og Teknik i Næstved
Skole: EUC Sjælland

Thomas Sand Kristensen fra Brande
Læreplads: A. Søndergaard i Brande
Skole: Herningsholm Erhvervsskole

Jonas Terp Hansen fra Hjallerup
Læreplads: KT Elektric i Aalborg
Skole: TECHCOLLEGE

Mads Nordsted Sørensen fra Kirke Hyllinge
Læreplads: Bravida Danmark i Skibby
Skole: EUC Nordvestsjælland

Fakta om DM i Skills

Afholdes fra d. 28.-30. april 2022 i Høng.
Omkring 300 unge kæmper om DM-titlerne indenfor deres respektive fag.
Mesterskaberne er blevet afholdt siden 2011.

-dc

27/1 2022