Aktuelle nyheder - El & Belysning

Installatører bekymret for smarthome-udviklingFoto: Industriens Fond.

Installatører bekymret for smarthome-udvikling

Branchen har behov for nye forretningskoncepter, partnere og kompetencer for at kunne gribe de digitale muligheder, lyder analysen af ny undersøgelse fra Aarhus Universitet

Del artiklen på

Varmepumper, vinduer, el-, vand- og varmesystemer, sikkerhedsalarmer, køleskabe, højtalere og mange andre ting i hjemmet kan i dag være koblet til internettet og opsamle data om brug og behov.

En afgørende forudsætning for, at det bliver en god oplevelse at få de digitale produkter ind i hjemmet, er, at de sættes rigtigt op, og at man har mulighed for at få hjælp, hvis man ikke kan få tingene til at virke.

Her spiller installatørerne en central rolle. En ny undersøgelse foretaget af Aarhus Universitet viser, at dog, at installatørerne er noget tilbageholdende med at påtage sig opgaven som smarthome-eksperter, og det er med til at hæmme udviklingen af markedet.

- Mange installatører har godt nok flere smarthome-produkter på hylderne, men de er afventende ift. for alvor at gå ind i markedet, fortæller postdoc Lone Dalkjær Kavin fra Institut for Virksomhedsledelse, der har analyseret besvarelser fra 359 virksomheder, primært installatører.

Undersøgelsen er en del af et større projekt, der undersøger smarthome-markedet, og hvordan de digitale hjemmeprodukter påvirker kunder og virksomheder.

- Installatørerne er vant til at arbejde med traditionelle supply-chain-metoder med faste leverandører og kontrakter, der har fokus på pris og levering. Det vender smarthome-produkter op og ned på, fortsætter Lone Dalkjær Kavin.

Hun uddyber, at smarthome-produkterne skaber størst værdi for kunderne, når de taler sammen, kan kombineres i en samlet løsning, der dækker kundens forskellige behov, og kan betjenes fra den samme kontrolenhed:

- Man skal derfor se et smart-hjem som et økosystem af produkter, og det kræver, at installatøren kan arbejde med mange forskellige partnere og leverandører alt efter kundens behov. Prissætning og serviceaftaler bliver komplicerede, og det afholder mange installatører fra at gå ind i det her marked. Det er ærgerligt, for der ligger et klart forretningspotentiale her og venter.

Kundernes behov og nye forretningsmuligheder
Ydermere har mange installatører baseret deres forretning på salg af deres service plus salg af de komponenter, der skal installeres. I dag finder mange kunder selv varen på internettet ofte til en lavere pris end installatørens. Dermed forsvinder en del af indtjeningen for installatøren:

- Der er ingen tvivl om, at installatørbranchen på flere fronter er presset af den digitale udvikling, udtaler professor Børge Obel, der leder Smart Home projektet:

- Den gode nyhed er, at digitaliseringen også udfordrer kunderne, så kunsten er at finde nye forretningskoncepter, der løser kundernes nye behov og skaber nye forretningsmuligheder for installatøren, eller hvem der nu er hurtigst til at komme med løsninger. Her er nye spillere begyndt at melde sig på banen, tilføjer han.

Hjælp til installatører, der vil i gang
At gå ind i smarthome-markedet kræver en vis digital modenhed. Digital modenhed handler ikke kun om at implementere ny teknologi, investere i digitalt værktøj eller om at opgradere eksisterende systemer. Det handler lige så meget om at udarbejde en digital strategi samt designe og implementere nye forretningsmodeller. For at hjælpe virksomhederne lidt på vej har smarthome-projektet på Aarhus Universitet udviklet et par nye services.

Hvis man som virksomhedsleder således gerne vil vide, hvor digitalt moden virksomheden er ift. andre, så kan man teste sig selv via et webbaseret spørgeskema. Projektets forskere giver en række uddybende forklaringer via små videoer, mens man besvarer spørgsmålene. Når man har besvaret de 15 spørgsmål (anonymt), så modtager man en vurdering af, hvor klar virksomheden er til at gå ind i det digitale marked og en række anbefalinger til, hvor man kunne sætte ind.

Desuden står et online udviklingsforløb klar til at hjælpe virksomheden med at udvikle nye ideer til services og produkter ind i smarthome-markedet. Hele projektet – både forskningen og tilbuddene til virksomhederne er støttet af Industriens Fond.

-kj

Læs mere om El & Belysning

8/9 2020
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar