Aktuelle nyheder - El & Belysning

Kommuner går glip af millionbesparelser på gadebelysningDanske kommuner misser millionbesparelser ved ikke at omstille udebelysning til LED-armaturer. Det konstaterer Lars Kjær fra Teamtronic, der her ses i virksomhedens lyslaboratorium.

Kommuner går glip af millionbesparelser på gadebelysning

Bedre belysning og store besparelser. Det er, hvad danskerne går glip af, fordi mange kommuner endnu ikke har udskiftet armaturer til udebelysning med LED-teknologi

Del artiklen på

De seneste år er udviklingen af LED-teknologi gået stærkt, og produktionen er blevet både bedre og billigere. Men selvom teknologien har oplevet massive prisfald, har mange danske kommuner endnu ikke fået øjnene op for den store besparelse, der venter dem.

Skiftet til LED-løsninger kan give de danske kommuner en besparelse på mellem 50-75 % i elforbruget, vurderer LED-rådgiver og administrerende direktør Lars Kjær fra virksomheden Teamtronic, der udvikler belysning til danske virksomheder og kommuner.

Bedre belysning og lavere omkostninger
Ifølge Lars Kjær findes der omkring en million armaturer til gadebelysning rundt om på de danske stier og veje. Da kun omkring 350.000 af dem er blevet udskiftet med LED-teknologi, efterlader det en række store besparelser, som bare venter på at blive indfriet.

-Omkring 650.000 armaturer mangler stadig at blive udskiftet. Ifølge vores beregninger er der mulighed for besparelser på mellem 300 og 600 mio. ved at omstille til LED-teknologi, fortæller Lars Kjær.

Da LED-teknologien først kom på markedet, blev teknologien kritiseret for at være for dyr og kvaliteten af lyset for dårlig. Ifølge Lars Kjær er det ikke længere tilfældet. Han beskriver, hvor-dan priserne på LED-armaturer er faldet omkring 75 % de seneste fem år.

- LED-teknologien var i begyndelsen dyrere end standard belysning, men sådan er det ikke længere. Hele branchen er blevet bedre, så LED-modulerne er i dag både billigere og bedre, siger Lars Kjær. Teamtronic har netop lanceret udelysarmaturet med navnet ModelD. Armaturet er designet og bygget i Danmark, men anvender Philips OEM teknologi.

- ModelD er støbt i et særligt aluminium, der sikrer konstruktionen i 25 år uden forringelse, mens LED-modulerne har en brændetid på over 100.000 timer og lever op til alle tekniske specifikationer fra EU, siger Lars Kjær.

Design og æstetik spiller også en rolle
Alting handler imidlertid ikke blot om elforbrug og økonomi, når danske kommuner skal vælge udebelysning. Design og æstetik spiller også en stor rolle, for udebelysning handler om mere end blot lyset.

- Lys til danske byer og veje fylder meget. Det er enormt vigtigt for de danske kommuner at kunne vælge et armatur i et flot dansk design, der passer ind i det øvrige bybillede og landskab uden at skille sig for meget ud. Belysning handler om at gøre veje og stier fremkommelige, men det handler også om sikkerhed, tryghed og æstetik, siger Lars Kjær.

-aft

Læs mere om El & Belysning

21/3 2018
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar