Aktuelle nyheder - El & Belysning

Nu kan du godt vinke farvel til halogenpærenHalogenpæreren er på vej ud, fordi den bruger for meget energi. Udskifter du fx. en fem 40 watt halogenglødepærer med A+-LED-pærer vil det give en besparelse på 2.400 kr. på elregningen over 10 år.

Nu kan du godt vinke farvel til halogenpæren

I weekenden trådte nye EU regler i kraft, der betyder, at de fleste halogenpærer nu skal udfases fra det europæiske marked

Del artiklen på

I weekenden trådte nye EU regler i kraft, der betyder, at kun meget energieffektive lyskilder må markedsføres på det Europæiske marked. Det betyder, at der nu kun må markedsføres almindelige pærer til boligbelysning i minimum energiklasse B.

Dermed skal de fleste halogenpærer nu skal udfases fra det europæiske marked.

Vil være i butikkerne i nogen tid
Lyskilder, som allerede er i omsætning på det europæiske marked, kan forsat sælges. Det vil derfor tage lidt tid før halogenpærerne ikke vil være at finde i de danske butikker.

EU har stillet langsigtede ambitiøse mål for energieffektive lyskilder til det europæiske marked, og har dermed understøttet en teknologisk udvikling på området. Over de seneste 10 år er der sket et regulært teknologiskift fra glødetrådslyskilder til LED. Undervejs har danskerne stiftet bekendtskab med halogenpærer og sparepærer.

Flere muligheder og mindre strøm med LED
Danskerne har allerede taget de nye lyskilder godt til sig. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Samtidig indeholder de muligheder for at designe belysningen i boligen efter relevante funktioner.

-jhn

Hent Energistyrelsens mobilapp Lysguiden, den kan hjælpe dig med at finde de bedste pærer til din bolig, og samtidig spare penge og energi. Brug den hjemme eller når du står i butikken. Du finder den her.


Fakta:

Stramningen omfatter almindelige pærer til netspænding og lavvolt
Stramningen vedrører ikke pærer til biler, og andre meget specifikke særformål

Pærer med fatningerne G9 og R7 må forsat markedsføres i energiklasse C
Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.

Udskiftning af f.eks. fem 40 watt halogenglødepærer med A+-LED-pærer vil kunne give en besparelse på 2.400 kr. på elregningen over 10 år.

 

Læs mere om El & Belysning

3/9 2018