Aktuelle nyheder - El & Belysning

Øresundsbron har fået energieffektiv og dynamisk belysning Det nye belysningsanlæg giver mulighed for at Øresundsbron i fremtiden kan arbejde med farvet belysning i mange lag. De næste par dage ser broen sådan ud. Foto: Allan Toft

Øresundsbron har fået energieffektiv og dynamisk belysning

I anledningen af Øresundsbrons 20-års fødselsdag d. 1. juli kom der ny belysning på pylonerne. Belysningen er designet af Light Bureau

Del artiklen på

Energieffektivisering

Den nye belysning er en specialdesignet dynamisk løsning, hvor både energieffektivisering og æstetik er i højsædet. Selve eventbelysningen, som blev tændt i anledningen af at Øresundsbron fylder 20 år, er inspireret af broens naturlige omgivelser og afspejler de fantastiske farver på himlen i tiden omkring solnedgang og solopgang over havet.

Projektet startede i december 2019 og Light Bureau har leveret den komplette løsning, herunder teknisk rådgivning, lysdesign, projektering, specialdesignede konstruktioner, teknisk infrastruktur, etablering og programmering på rekordtid. Projektet er blevet realiseret i et tæt samarbejde mellem Light Bureau, underleverandører og Øresundsbro Konsortiet.

- Vores løsning handler ikke kun om energibesparelser, effekt og funktion. Vi har også lagt meget energi i det æstetiske udtryk i selve lysdesignet på pylonerne. Vi har arbejdet på tværs af landegrænser, under særlige omstændigheder på grund af corona-pandemien, og gennem et stærkt samarbejdet er vi lykkedes med at skabe en specialdesignet løsning på rekordtid. Jeg er både stolt af hele teamet bag og af det resultat vi har skabt, siger projektets designansvarlige, senior lysdesigner hos Light Bureau, en del af AFRY, Frederik Waneck Borello, som glæder sig til at dele oplevelsen med broens mange brugere.

Energibesparelse på op til 80 %
Belysningsanlægget er specielt designet til at kunne modstå de særlige vind og vejrforhold ved Øresundsbron. Det gamle belysningsanlæg er udskiftet til et nyt, som skaber en flot jævn belysning på pylonerne.

Belysningen er etableret med smalstrålede armaturer, som minimerer spildlys og dermed mindsker lysforurening og sparer energi.

Øresundsbro Konsortiet forventer, at det nye belysningsanlæg, som nu kan styres og dæmpes efter behov, kan spare på forbruget og skabe en betragtelig energibesparelse på op til 80% sammenlignet med den gamle belysning.

Fra hvid til farvet belysning
Også anlægsdirektør ved Øresundsbro Konsortiet, Bengt Hergart, har set frem til moderniseringen af belysningen og ikke mindst at opleve de nye lysscenarier, som fremover skal fremhæve broens 203,5 meter høje pyloner.

- Vi har arbejdet med en stram tidsplan for at kunne tænde belysningen til jubilæet. Jeg er glad for, at det lykkedes, og at pylonbelysningen leverer, præcis det vi ønskede. Belysningen er imponerende og fleksibel belysning, betydeligt mere energibesparende og giver samtidig broen et helt rigtigt æstetisk udtryk, siger Bengt Hergart.

Standardbelysningen er hvid, men det nye belysningsanlæg giver mulighed for at Øresundsbron i fremtiden kan arbejde med farvet belysning i mange lag, som kan bruges til at udtrykke Øresundsbrons brand og identitet ved særlige lejligheder.

Den nye pylonbelysning blev tændt d.1. juli kl.23.15 og vil også blive tændt kl. 23.15 hver aften fra d. 1.–5. juli. I disse dage kan folk se frem til en æstetisk oplevelse og et lysdesign på pylonerne, der er specielt designet til Øresundsbrons særlige omgivelser.

-los


Læs mere om El & Belysning

3/7 2020
BelysningBæredygtig belysningEl-artiklerIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSmart HomeSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.
  • NEWTEK

    NEWTEK

    Intelligent og bæredygtigt belysning og byrumsinventar