Arbejdsgivere er retsløse over for medarbejders sjusk med sikkerhedArkivfoto

Arbejdsgivere er retsløse over for medarbejders sjusk med sikkerhed

Håndværker, der selv var sikkerhedsrepræsentant, fik stød fra kabeltromle, som han IKKE havde dækket med det plastik, som var til rådighed

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Alle er enige om, at det er vigtigt at passe på sine medarbejdere, og det gælder ikke mindst, at arbejdsmiljøet er i orden.

Men ind i mellem er der sager, hvor arbejdsgivere føler sig urimeligt behandlet af myndighederne og reagerer ved at tage sagen til domstolene. Det kan dog være urimeligt besværligt, og man kan føle, at myndighederne trækker sagen i langdrag i håbet om, at virksomheden giver op.

Stød fra kabeltromple
Ifølge TEKNIQ tog der ikke færre end seks år for en arbejdsgiver at få afgjort en arbejdsskadesag ved domstolene.

Sagen drejede sig om en svejser, der i 2019 fik stød fra en kabeltromle i en udgravning med fjernvarmerør.

Arbejdsskaden opstod ifølge TEKNIQ, da en svejser i 2019 ville trække stikket til sin vinkelsliber ud af en kabeltromle ved den udgravning, hvor han havde svejset fjernvarmerør.

Det gav medarbejderen et så kraftigt stød i den mudrede udgravning, at han blev væltet og måtte på sygehuset for at få tjekket sit helbred.

Stødet gav dog ingen mén til medarbejderen.

Var sikkerhedsrepræsentant
Håndværkeren var rutineret og var endda selv sikkerhedsrepræsentant, men såvel Byretten som Landsretten begrundede deres afgørelse mede, at han ikke havde skærmet kabeltromlen mod at kunne optage vand.

Han skulle have pakket tromlen ind i den plastik- der var til rådighed – og han havde heller ikke anvendt parasoller til at skærme kabeltromlen i forhold til regn.

Østre Landsret valgte i øvrigt at se helt bort fra, at TEKNIQs advokater via dokumentation fra DMI havde vist, at det ikke havde regnet den pågældende dag i december 2019.

Bøden blev på 45.000 kroner, men Landsretten mere end halverede dog bøden

Efterlevede ALLE sikkerhedskrav
Og det er altså ikke helt let at være arbejdsgiver, når man havde tilrettelagt og instrueret i arbejdet efter ALLE sikkerhedskrav.

Al nødvendigt materiale var til rådighed – plastik til indpakning af kabeltromle, parasol og telte til at overdække det område, hvor der svejses, hvis det regnede.

I Byretten lød dommen på en bøde på 30.000 kroner. I Landsretten blev afgørelsen stadfæstet, men anklagemyndigheden havde påstået bøden hævet til 45.000 kroner.

Men på grund af den seks år lange behandling blev bøden nedsat til 20.000 kroner i Østre Landsret.

Totalt retsløs
Østre Landsrets dom giver IKKE råd om, hvad der præcist var årsagen til ulykken. Derfor ved virksomheden heller ikke, hvad man kan gøre for at undgå at blive gjort ansvarlig ved den type arbejdsulykker:

Virksomheden ved altså ikke, om ulykken skete på grund af forhold, som arbejdsgiveren burde have indset.

Virksomheden besluttede øjeblikkeligt efter ulykken altid at indpakke kabeltromler ved svejsearbejde, hvis vejret er det mindste fugtigt<:

- Indtrykket efter dommen er nærmere, at virksomheden bliver ansvarlig alene af den grund, at der er sket en ulykke, siger advokat Kim Koch, TEKNIQ.

Kan betale sig at anke
Sagen viser ifølge TEKNIQs vurdering, at på trods af, at virksomheden ikke kan blive frifundet, kan det alligevel i mange tilfælde betale sig at prøve sagen ved domstolene. Det kan gøre bøden mindre:

- Disse sager tager desværre mange år at gennemføre. Men det bør ikke komme arbejdsgiveren til last, hvilket sagen her også bekræfter, lyder det fra TEKNIQs advokat.

17/2 2025