Aktuelle nyheder - Facader

Standard-altaner af ultra højstyrkebeton

Standard-altaner af ultra højstyrkebeton

Hi-Cons ’koncept-altanerne’ åbner en række nye døre for arkitekter, entreprenører og boligforeninger og kan prismæssigt konkurrere med stålaltaner

Del artiklen på

Et nyt koncept for altaner byder nu på markante fordele for danske arkitekter, entreprenører og boligforeninger.

Hi-Con lancerer nemlig de nye ’koncept-altaner’, som er serieproducerede standard-altaner af ultra højstyrkebeton. Dette materiale giver altanerne nogle særlige egenskaber med hensyn til design, vægt, levetid og vedligeholdelse, og de kan nu konkurrere på prisen med de normalt billigere stålløsninger.

Hidtil har Hi-Con udelukkende leveret skræddersyede løsninger, men med ’koncept-altanerne’ åbnes der nu op for, at materialet kan få en betydelig større udbredelse i dansk byggeri.

Ultra højstyrkebeton er en speciel betontype, der er karakteristisk ved at have væsentlig større styrke og tæthed end almindelig beton. Dette er et stort plus, når det gælder altaner. For arkitekter åbner det nye muligheder for at skabe lettere, slankere og mere elegante løsninger. For entreprenører og håndværkere vil de slankere elementers lavere vægt give praktiske fordele i form af en hurtigere og enklere montage. Og for boligselskaberne er der store gevinster i såvel økonomi som drift, fordi materialets levetid er på over 100 år, og der skal ikke foretages nogen vedligeholdelse af konstruktionen i hele denne periode.

’Koncept-altanerne’ er CE-mærkede og tilbydes i størrelser på op til 2x5 meter og i pladetykkelser helt ned til 65 millimeter. De fremstilles af helstøbt ultra højstyrkebeton i farverne grå eller lys, og de tilbydes med fire forskellige overfladestukturer. Som udgangspunkt leveres ’koncept-altanerne’ med tilhørende beslag, men de kan også indgå i en pakkeløsning, hvor værn og montage er inkluderet.

Altaner af ultra højstyrkebeton giver omkring 25 % mindre CO2-udledning i sammenligning med tilsvarende løsninger af almindelig beton. Det skyldes, at materialeforbruget pga. den store styrke og tæthed kan reduceres med op mod 50 %. De slankere og lettere konstruktioner giver også ekstra bæredygtige fordele i form af mindre krav til beslag på bygningen, mindre kraner til montage samt færre lastbiler til transport. Elementernes lange levetid på over 100 år uden nogen form for konstruktiv vedligeholdelse bidrager også til en mindre klimabelastning.

Om Hi-Cons ultra højstyrkebeton
Ultra højstyrkebeton ligner beton og opfører sig som beton, men med hensyn til egenskaber er ultra højstyrkebeton en mellemting mellem stål og beton. Ift. beton har ultra højstyrkebeton en væsentlig højere styrke i både tryk og træk. Derudover har det en længere holdbarhed. Ift. stål har det en massefylde på blot en tredjedel, en bedre holdbarhed, en bedre brandmodstand, og der kan udføres mere robuste ’svejsninger’.

Ultra højstyrkebeton er en ’fordansket’ udgave af den internationale betegnelse ’Ultra High Performance Concrete’ (UHPC). Det er en betontype, der er karakteriseret ved et styrkeinterval på mellem 130 og 200 MPa, hvorfor denne type adskiller sig fra andre betoner såsom fiberbeton og højstyrkebeton, som har et styrkeinterval på mellem 50 og 90 MPa.

Hos Hi-Con anvendes en ny generation af ultra højstyrkebeton, nemlig CRC, som står for Compact Reinforced Composite. Denne beton blev oprindeligt udviklet og patenteret i 1986 af Hans Henrik Bache på Aalborg Portland.

CRC er Hi-Cons egen gennemtestede og dokumenterede generation af ultra højstyrkebeton. Den er unik ved den ekstremt høje trykstyrke, der primært skyldes en meget tæt matrice med lav porøsitet. Denne tætte matrice bidrager også til at give betonen den ekstreme holdbarhed med levetider på over 100 år - selv i havmiljø og på steder, hvor konstruktionerne er udsat for kraftig frost.

Hos Hi-Con tilsættes også et stort indhold af stålfibre i betonen, hvilket giver den ønskede sejhed. Dette betyder, at der kan anvendes tætliggende armering uden risiko for revnedannelse.

-kj

Læs mere om Facader

18/1 2021
Facadebeklædning FacaderBetonmørtelByggerådgivningFacadeelementerFacademalingFacadepladerFacadepudsFacadetætningIsoleringsholderMarkiserMaterielopbevaringPudsRustfrie skruerScreensSkodderSkruerSolskærmeStål skruerStilladserTræfacaderUdvendig solafskærmingUdvendige persiennerVindspærreTilføj dit firma her.
Send en mail.