bygma
LCA
scroll
Vandskuring af hus kan gøre underværker

Vandskuring af hus kan gøre underværker

ANNONCE: En facaderenovering kan gøre underværker. I Danmark får flere og flere boligejere øjnene op for at foretage en vandskuring af deres hus, da det giver en meget pænere facade.

Vi bruger ca. 8 sekunder på at bedømme alt udseende vi støder på, uanset om vi vil det eller ej. Det gælder mennesker såvel som andre objekter – og derfor også huse.

Det giver et dårlig helhedsindtryk hvis et hus har en grim facade, hvor malingen er ved at skalle af. Og her er vandskuring med til at gøre boligen pænere, men det er også med til at beskytte ydermuren og forlænge holdbarheden.

Det kan ses på boligmarkedet

Hvis du skal købe hus, vil de fleste gerne undgå for meget bygningsarbejde og samtidig have det flotte hus fra starten af.

I dag bliver de fleste opfordret til at få foretaget en sandblæsning eller vandskuring af sit hus, både af enten bank eller ejendomsmægler, såfremt huset skal sælges og huset trænger til at blive peppet op.

Den typiske årsag til en grim facade

De hyppigste årsager til at huse har brug for vandskuring, er, at malingen så småt er ved at skalle af.

Malingen skaller af, fordi huset ikke kan ånde eftersom malingen dækker hele facaden. Når huset ikke kan ånde, dannes der bobler under malingen som bliver større og større, og som til sidst vil give en revne i malingen, hvorfor malingen begynder at skalle af.

Fordele

Hvis du har boet i et hus hvor facaden har været hæslig i flere år, men hvor du med tiden blot har vænnet dig til det, så kan du med fordel overveje at få foretaget en vandskuring af dit hus.

Vandskuring af dit hus vil have flere fordele:

  • Dit hus stiger i værdi, selvom det dog ikke er sikkert at du får alle kronerne dækket. Men når du får foretaget en vandskuring af dit hus, så kan du være helt sikker på at dit hus også stiger lidt i belåningsværdien.
  • Hvis dit hus skal sælges, så kan du godt være garanteret at der kommer flere interesserede, når først dit hus står helt perfekt udvendigt.
  • Når dit hus har fået foretaget en vandskuring, så kan du se det som en oprigtig billedbog. Nu har du et hus med muligheden for at male det præcist som du vil have det.
  • Vandskuring er det bedste alternativ til en facaderenovering, frem for at nedrive og opføre.
  • Vandskuring beskytter dine mursten, samtidig med, at du får skiftet de dårlige mursten ud og derved ikke skal bekymre dig om den fremadrettet.
  • Husets facade bliver mere modstandsdygtig overfor vejret.

Hvad koster vandskuring af dit hus?

Prisen variere altid fra virksomhed til virksomhed, da der er flere parametre der skal tages højde for.

Nogle virksomheder fastsætter prisen ud fra pr. kvadratmeter der skal have foretaget en vandskuring, hvor andre virksomheder fastsætter en timepris. Der skal dog også tages højde for døre og antal vinduer.

Til gengæld kan du godt få et fingerpeg i hvilken retning du skal tænke, når det er i kroner og øre.

Den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter i Danmark for vandskuring af mellem 300 og 400 kroner. I denne pris er det uden maling, men hvor du får den almindelige grå farve, samt at prisen er uden moms. Med moms bliver prisen 25% højere.

Med den ovennævnte pris, kan det også variere om det er inkluderet udgifter til stillads og lift, samt om der er bortskaffelse af affald.

Hvordan foregår vandskuring?

Ved vandskuring, skal facaden først have et papirtyndt lag mørtel som skal have lov at tørre. Mørtlen skal være så tør, at du kan røre det med en finger uden at der er noget der smitter af, hvilket det skal være over hele facaden.

Når mørtlen er tør over hele facaden, skal du i gang med vandskuringen. Dette gøres med et fugtigt flitsebræt, hvor du  med cirkulære bevægelser kører den rundt på facaden, hvor du lige har lagt mørtel på. Dette fortsætter du med indtil du syntes at facaden har fået det rigtige udseende.

Til sidst, skal mørtlen tørre endnu engang. Dette kan typisk tage 2-3 dage, før du vil kunne se resultatet af vandskuringen.

Vandskuringen skal helst gøres i varmt vejr der strækker sig over 2-3 dage i træk, uden det velkendte våde danske vejr indfinder sig.

Hvis du har tænkt dig at gøre det selv …

Så skal du ud og købe mørtel nok til at dække facaden. Her skal du regne med ca. 5 kg. mørtel pr. kvadratmeter facade der skal vandskures. Dette er den kedelige og den meget tidskrævende opgave i forhold til at vandskure husets facade.

Inden du går i gang med vandskuringen, skal du være sikker på at muren er mere end 5 grader varm, samtidig med, at du skal gøre muren en anelse fugtig med lidt vand, inden mørtlen påsættes.

Tag højde for:

  • Hvis din facade har dårlige mursten, bør du skifte dem ud inden du begynder vandskuring af huset.
  • Lamper, nedløbsrør og ledninger skal væk fra facaden, således at der ikke forekommer uheld.
  • Du skal sørge for at alle huller og slidte fuger bliver fyldt op med mørtel og ikke bare dækket til.
  • Har din facade glatte mursten, så skal din facade have foretaget en sandblæsning først, da du ikke vil være i stand til at foretage en vandskuring på dette.

Kontakt virksomhederne først

Inden du beslutter dig, bør du være i dialog med en virksomhed der tilbyder vandskuring af huse. Dette kan både være en prisforespørgsel, men også en god sparring for dig, hvis du er fast besluttet på at gøre det selv. Én ting er at læse det og danne sig nogle billeder, men en anden ting er at høre det og snakke med en fagkyndig person omkring det.

Det vigtigste er, at du er godt klædt på til at træffe en beslutning om hvorvidt dit hus skal have foretaget en vandskuring eller ej.

 

20/2 2020