scroll
Danske boligejere orker ikke vedligeholdelsesbøvlTimberman Trends er en årlig trendanalyse, som har til formål at tage temperaturen på, hvilke trends og tendenser inden for bolig og livsstil der rør sig nu og i den nærmeste fremtid.

Danske boligejere orker ikke vedligeholdelsesbøvl

Boligejere vil have bekvemmelighed, når de vælger materialer til deres bolig, og hele 96 % gør sig i større eller mindre grad overvejelser om vedligeholdelse, når de vælger materialer til boligen. Æstetik må vige for praktik og vedligeholdelse

At vedligeholde boligen er noget, som danskerne så vidt muligt gerne vil slippe for i en travl hverdag. Det tyder det i hvert fald på, hvis man kigger på den seneste undersøgelse for gulvvirksomheden Timberman, som er udarbejdet af Voxmeter. Her har hele 96 % af boligejere og andelshavere nemlig svaret, at de i større eller mindre grad tænker over at vælge materialer til boligen, som er nemme at vedligeholde.

Og faktisk viser undersøgelsen, at danskerne vægter vedligehold og rengøring over parametre som udseende og æstetik, hvilket er en tendens, man også mærker i stigende grad hos Timberman:

- Danskerne er generelt set kendt for at have en kultur, hvor udseende og æstetik fylder meget, og derfor kan det måske godt overraske nogle, at vedligehold og funktionalitet prioriteres højere, siger salgskonsulent Poul Kristensen, som uddyber:

- Men det er en tendens, vi også mærker, og det hænger formentlig sammen med, at danskerne i de senere år er blevet mere bevidste om, hvad de bruger deres tid på og derfor vælger bekvemmelighed over æstetik – mens det samtidig også er blevet muligt i mange tilfælde at vælge bekvemmelighed uden at gå på kompromis med udseende.

Større fokus på vedligeholdelse
Undersøgelsen indikerer samtidig, at vedligeholdelse fylder mere nu end tidligere. Hele 51 % har nemlig svaret, at de tænker markant eller lidt mere over at vælge vedligeholdelsesnemme materialer sammenlignet med, hvad de gjorde for fem år siden, mens 42 % hverken tænker mere eller mindre over det, og kun 1 % tænker mindre over det. Det kan ifølge Poul Kristensen skyldes flere forskellige faktorer:

- Vi lever generelt i et højhastighedssamfund, hvor tempoet hele tiden bliver skruet op. I den forbindelse bliver vi i stigende grad tvunget til at prioritere, hvad vi vil bruge vores tid på, og her er vedligehold og rengøring af eksempelvis gulve for de fleste nok ikke et område, der vægtes særlig højt i hverdagen, siger Poul Kristensen og fortsætter:

- De yngre boligejere har ofte en travl hverdag måske med små børn, hvor tiden og overskuddet er knapt, mens det ældre segment f.eks. har prøvet at have et gulv der har krævet mere pleje og vedligehold, og således taget en aktiv beslutning om, at de ikke gider det mere. Derfor fylder det for begge grupper, at de gerne vil have materialer i boligen, som ikke kræver alverden at holde, siger han.

-dc

11/5 2023