Aktuelle nyheder - Gulve

Gulvhåndværkere inviterer til debat om arbejdsmiljøetTunge løft og dårlige arbejdsstillinger er nogle af de væsentligste årsager til nedslidning og arbejdsskader blandt folk, der arbejder med gulve og gulvbelægning.

Gulvhåndværkere inviterer til debat om arbejdsmiljøet

Gulvhåndværkere har store problemer med knæ og nedslidning og den udvikling skal vendes, siger Scandinova, der inviterer til debat sammen med Gulvbranchen under Dansk Byggeri og Byggeriets Arbejdsmiljøbus

Del artiklen på

Samfund - Arbejdsmiljø

Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger er nogle af de væsentligste årsager til nedslidning og arbejdsskader blandt folk, der arbejder med gulve og gulvbelægning ifølge Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø Bygge & Anlæg. Tallene viser fx, at mellem 45 og 60 procent af de professionelle udførende oplever knæproblemer, hvor det samme kun gælder 15 procent af befolkningen som helhed. Samtidig er der mange, der forlader branchen før tid netop på grund af nedslidning.

Der er med andre ord god grund til at slå et slag for bedre arbejdsmiljø på gulvet. Derfor har Scandinova, der er Danmarks førende gulvgrossist, taget initiativ til at få sat arbejdsmiljøet på dagsordenen i samarbejde med blandt andre Gulvbranchen under Dansk Byggeri og Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

- Byggeriet og især gulvfaget er overrepræsenteret i nedslidningsstatistikken, og alt for mange forlader faget alt for tidligt. Det synes jeg er trist, og jeg mener, at vi alle har et ansvar for at vende udviklingen. Især nu hvor vi mangler faglærte over hele landet, siger adm. direktør Steffen Juncker fra Scandinova.

Vi skal ikke miste folk før tid
Han suppleres af branchechef Anders Hjorth Jensen fra Gulvbranchen:

- Vi har en fælles opgave i at tage hånd om arbejdsmiljøet og fx sikre, at de rette tekniske hjælpemidler stilles til rådighed og bliver brugt. Godt arbejdsmiljø er en af de bedste investeringer, vi overhovedet kan gøre for at undgå, at dygtige folk forlader branchen før tid.

Det handler om at have en klar holdning
Det er ikke første gang, at arbejdsmiljøet på gulvet sættes til debat. Fx lancerede Dansk Byggeri for snart tyve år siden sammen med det daværende fagforbund TIB (Træ-Industri-Byg), i dag en del af 3F, en kampagne med titlen ”Rank ryggen, gulvmand!”, der fokuserede på arbejdsstillinger.

Og i 2008 blev der lavet en arbejdsmedicinsk undersøgelse af knæproblemer blandt gulvlæggere på det daværende regionshospital i Skive. Den viste blandt andet, at gulvlæggere med knægener forlod faget tidligere end gulvlæggere uden gener.

- Det handler ikke kun om, hvad den enkelte virksomhed og medarbejder kan gøre i det daglige. Det handler også om, at vi alle har et ansvar for at holde fokus og fx have en klar holdning om, at det ikke kan være rigtigt, at dygtige håndværkere må forlade deres fag før tid, fordi de bliver nedslidte, understreger Steffen Juncker.

-jhn

Fakta:

Det nye initiativ udmønter sig blandt andet i et debatarrangement allerede i november. Her lægger Scandinova sammen Gulvbranchen og Byggeriets Arbejdsmiljøbus op til debat om arbejdsmiljøet på gulvet, og alle er velkomne.

Arrangementet finder sted d. 29. november kl. 7-11 på Transformervej 10 i Søborg.

Derudover besøger Byggeriets Arbejdsmiljøbus i løbet af december Scandinovas grossistcentre i Odense, Aarhus og Aalborg, og her er alle velkomne til at kigge ind og få en snak om arbejdsmiljø.


Læs mere om Gulve

20/11 2019
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • PCI

  PCI

  PCI til fagfolk - Nemmere og mere sikker fliselægning
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Interface

  Interface

  Human Nature
 • GRANAB strøsystemer

  GRANAB strøsystemer

  Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger