left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Gulve

Ingen krav til gulvets skridsikkerhed koster dyrtTal fra Sundhedsstyrelsen viser, at behandling og pleje af mennesker, der fik skader som følge af fald, koster 4,8 mia. kr. sammenlignet med pleje og behandling af mennesker uden faldskader.

Ingen krav til gulvets skridsikkerhed koster dyrt

Det rette valg af gulv kan reducere risikoen for faldulykker markant, og i en ny kampagne sætter Altro fokus problemstillingen

Del artiklen på

Fald, snublen eller gliden i samme niveau er årsag til omkring hver femte alvorlige arbejdsulykke på danske arbejdspladser og indtager dermed en trist førsteplads på listen over alvorlige ulykkesårsager.

Hos Altro, der fremstiller to ud af tre danske sikkerhedsgulve, undrer man sig over, at der ikke stilles krav om dokumenteret vedvarende skridsikkerhed til de gulve, der benyttes i arbejdsområder med meget høj risiko for at glide, falde eller snuble. Virksomheden har derfor lanceret en ny sikkerhedskampagne for at sætte fokus på problemstillingen:
 
- Der er solid dokumentation for, at det rette valg af gulv permanent reducerer risikoen for at glide, snuble eller falde markant: Fra mere end en ud af 20 til kun én ud af en million. Vel at mærke også, når der f.eks. er spildt vand, olie eller fedtstoffer på gulvet. Derfor er det tankevækkende, at der ikke stilles større krav til gulvene på danske arbejdspladser, når netop de her ulykker stadig topper listen, fortæller nordisk salgschef i Altro, Michael Persson.

Mange ser på lavest mulige rating
Ifølge Arbejdstilsynets AT-vejledning A.1.6 om ’Faldrisiko på gulv’ skal gulvbelægningen i et arbejdsrum være egnet til det arbejde, der skal udføres. Det omfatter også belægningens hårdhed og skridsikkerhed. Men der stilles intet krav om, at gulvproducenten f.eks. skal kunne dokumentere vedvarende skridsikkerhed. Og dermed er der ingen tryghed for hverken bygherre eller brugere, når det gælder ulykkesrisikoen efter, at gulvet tages i brug og bliver slidt.

- Mange ser udelukkende på, om gulvet opnår en R10-rating, og det er i vores optik faktisk den lavest mulige rating for et gulv, hvis det overhovedet skal kunne kaldes skridsikkert. Problemet er, at den rampetest, der bruges til at lave R10-ratingen, kun fungerer på et helt fabriksnyt gulv. Det betyder, at en R10-rating ikke siger noget om, hvordan gulvet fungerer, efter at det er taget i brug. Og her viser vores tests desværre, at man i nogle tilfælde allerede efter få måneder kan risikere, at et R10-gulv har mistet sin skridsikkerhed, forklarer Michael Persson og tilføjer:

- Man kan derfor sige, at installering af et R10-gulv i håbet om at forhindre en ulykke svarer til at tage et hvilket som helst par gummisko på for at løbe en maraton. Det fungerer muligvis, men der er langt større risiko for, at det ikke gør.

Netop derfor anbefaler Altro også, at man ser på mere end gulvets R-rating, når man skal vælge gulv til et arbejdsrum. Først og fremmest skal man få lavet en risikovurdering, der fastlægger risikoen for at glide på baggrund af de forureninger, der sandsynligvis ender på gulvet i løbet af arbejdsdagen - hvad enten det er vand, olie, madrester eller sæbe. Dernæst skal man vælge et gulv, der matcher de krav, som risikovurderingen giver anledning til, og som tilbyder vedvarende skridsikkerhed, lyder anbefalingen.

-kj

Læs mere om Gulve

17/4 2020
 • Interface

  Interface

  Human Nature
 • PCI

  PCI

  PCI til fagfolk - Nemmere og mere sikker fliselægning
 • Roth Clima Comfort

  Roth Clima Comfort

  Hurtigtregulerende gulvvarme med lav byggehøjde til renovering og nybyggeri
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • GRANAB strøsystemer

  GRANAB strøsystemer

  Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK