
Det har nedlukningen lært os om god akustik
Støjende mødeopkald, børn der skændes, hjemmeundervisning, larmende tv-apparater hos naboen, gøende hunde, råbende naboer og konstante bip-lyde fra varevogne og scootere…
Livet i nedlukningen har lært os en masse om vigtigheden af akustisk velvære.
Vi bliver nu i endnu højere grad end ellers udsat for lyde og larm fra overboernes online-træning, naboers tv-vaner og musikvalg, mekaniske lyde fra elevatorsystemet, aircondition-anlæg og varmtvandsrør og bliver måske også mere bevidste om lyde fra familiens skærme, og støj fra husholdningsapparater, lige fra vaskemaskiner til mikrobølgeovne.
Det har skabt travlhed hos Knauf Insulation, fortæller Maro Puljizevic, der er Core R&D Department project manager for Acoustics. Han bor selv i en boligblok, og kender til alle de akustiske påvirkninger, corona-nedlukningen har budt os.
- Det sidste år har efterspørgslen på Knauf Insulations løsninger til hjemmeakustik været større end nogensinde, eftersom flere og flere ønsker bedre lysisolering for at forbedre deres sundhed og trivsel derhjemme. Under normale forhold som inden corona ville vi sove på samme tid som andre, og de fleste af os ville forlade vores hjem om dagen – nu er vi voldsomt bevidste om alle omkring os hele tiden, siger han.
Støjforurening har høje omkostninger
Betydningen af den konstante støjforurening for vores sundhed og velvære er veldokumenteret. En undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen har vist, at den i gennemsnit koster Europa 40 milliarder euro hvert år i form af tabte arbejdsdage, sundhedspleje, hospitaler, mindre produktivitet og indlæringsudfordringer.
Samme undersøgelse konkluderede, at langvarig eksponering for omfattende støj estimeres at koste 12.000 tidlige dødsfald og bidrage til 48.000 nye tilfælde af iskæmisk hjertesygdom hvert år.
Derudover lider 22 millioner europæere af kronisk irritation, der rækker lige fra irritation til smerter, og 6,5 millioner oplever betydelige søvnproblemer. Alt sammen kan forårsage hjertekar-problemer og nedsat opmærksomhed og produktivitet.
Støj reducerer produktiviteten med 66 %
En britisk undersøgelse viser, at omfattende støj i åbne kontorlandskaber reducerede produktiviteten med 66 %, og at det gennemsnitlige støjniveau i et klasselokale var 72 decibel – næsten på niveau med en støvsuger. Hvordan støjen har påvirket os derhjemme under pandemien, ved vi endnu ikke.
Men uanset hvad der sker i tiden efter pandemien, anbefaler Maro, at vi anlægger en systematisk tilgang, der fokuserer på tre områder – udendørs, indendørs og mekanisk støj – af hensyn til vores akustiske velvære.
- Indendørs er det ikke nok at sætte gipsplader på væggen og håbe det bedste. Stive materialer fastgjort på en stiv væg vil faktisk forstærke støjen, siger han og tilføjer:
- Med den rette akustiske isolering er det let at opnå en reduktion på 10 decibel, og det vil gøre en livsforandrende forskel.
Skræddersyet lydisolering
Fiberstrukturen i Knauf Insulations mineraluld er særdeles effektiv, når det kommer til at absorbere lyd, da den fås i en række forskellige tykkelser og densiteter. Udendørs kan mineraluld fastgøre på udvendige vægge eller kombineres med facadebeslag til en attraktiv finish.
- En god akustisk ydeevne afhænger af blødheden, elasticiteten og robustheden i de anvendte produkter, og vi kan kombinere forskellige typer og fine-tune deres parametre og den måde, hvorpå de interagerer med vores gipsplader eller træuldsplader for at sikre maksimal ydeevne, siger Maro Puljizevic.
Stille og effektive renluftsystemer
Et andet afgørende aspekt af pandemien har været vigtigheden af regelmæssig udluftning, hvilket enten vil sige at åbne vinduerne og dermed åbne for udendørs støj, eller bruge aircondition konstant, hvilket kan påvirke den akustiske velvære, hvis anlægget ikke er isoleret.
Aircondition-anlæg, der ikke er isoleret, fungerer ofte ligesom en trompet, så støjen forstærkes gennem et labyrintisk netværk af metalrør.
- Vi tilbyder VVS-isoleringsløsninger, der er brandsikre og bidrager til at forhindre bakterievækst i kanaler, men nok så vigtigt reducerer de den mekaniske støj takket være en fremragende lydabsorbering.
- Hvis det seneste år har lært os noget om vigtigheden af akustisk velvære, har vi også lært, at vi ikke behøver acceptere bygninger, der er dårlige for os. En lydisolering på højt niveau er ikke længere forbeholdt hoteller, biografer eller teatre – det kommer til vores hjem nu. Og det er godt nyt. Vi fortjener alle et liv uden støj, slutter Maro Puljizevic.
-los