
Danmark opfylder ikke EU-krav om offentlig energirenovering
Kommunernes langsommelighed forsinker overholdelse af EU-krav til energirenovering. Manglende vedligehold fører til nedrivning i stedet for renovering
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Klimarådet peger i sin årlige statusrapport på, at Danmark ikke kan opfylde forpligtelsen om at energirenovere offentlige bygninger i perioden fra 2025 til 2030 med den eksisterende politik.
Det lægger de pres på politikerne for at indføre nye initiativer, så det offentlige tvinges til at løse opgaven.
Direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen slår fast, at renoveringen af boligmassen overholder kravene, hvis man vel at mærke fortsætter i det nuværende tempo:
- Men når det gælder de offentlige bygninger, kan det betyde nye opgaver for en byggesektor, der i forvejen har travlt, lyder det fra ham.
Skal renovere mindst tre procent årligt
Kravet fra EU er, at der hvert år skal renoveres mindst tre procent af det offentliges samlede etageareal i de opvarmede bygninger uden boligformål.
Det gælder bygninger, der er større end 250 kvadratmeter, og at de sidste år havde et energimærke lavere end B.
For de pågældende bygninger vurderer Klimarådet, at Danmark ikke kan opfylde forpligtelsen i forhold til 2030 og 2033 med den nuværende politik.
Kommunerne er storeslem
Dansk Håndværk har i mange år peget på, at det først og fremmester er kommunerne, som udskyder renovering og vedligeholdelse af deres bygninger:
- Det går ikke alene ud over energiforbruget, men betyder også, at bygningerne forfalder så voldsomt, at en istandsættelse bliver meget dyr, og bygningen i stedet må rives ned.
- Det er i direkte modstrid med ønsket om, at vi i langt højere grad renoverer frem for at bygge nyt, siger Morten Frihagen.
Godt nyt for byggebranchen
På den baggrund er henstillingen fra Klimarådet, om at der sættes fart på det offentliges indsats, godt nyt for byggebranchen.
Bygningsdirektivets formål er at forbedre den europæiske bygningsmasse, så den senest i 2050 kan kategoriseres som ”nulemission”.
Det betyder, at bygningerne har et lavt energiforbrug pr. kvadratmeter, og at der ikke bruges fossil energi i bygningen. Direktivet har både fokus på renovering af den eksisterende bygningsmasse og nybyggeri.