Aktuelle nyheder - Isolering

Nyt grønt fundament sparer 2,1 ton CO2 pr husDe lette fundamenter kan løftes på plads af en enkelt mand direkte på opstampet sandpude. Der kan altså både spares meget på tunge løft, gravearbejde med tungt maskineri og betonudkørsel.

Nyt grønt fundament sparer 2,1 ton CO2 pr hus

Isoleringsproducenten Sundolitt lancerer nu 'Grøn Standard' et fundament, der gøre byggeriet mere klimavenligt og sparer et husbyggeri for 2,1 ton CO2 for en merpris på 15.000 kroner

Del artiklen på

Samfund - Klimavenligt byggeri

Byggebranchen kan fremover reducere CO2-udledningen med mere end 59.000 ton hvert år. Samtidig med at nye huse blive både bedre og billigere at bo i. Der er nemlig millioner at spare på at bygge klimavenligt. Det viser beregninger fra isoleringsproducenten Sundolitt, som lancerer den nye fundamentløsning Grøn Standard.

For eksempel kan kommende danske boligejere kan spare ca. 2,1 ton CO2 allerede inden de flytter ind i deres nybyggede parcelhus, hvis de vælger at huset skal bygges med klimafundamentet 'Grøn Standard' fra EPS-virksomheden Sundolitt.

Hurtigere byggeri
Grøn Standard erstatter en stor del af den beton og stål, som bruges i de fleste nye huse med rent isoleringsmateriale, og fordi fundamenterne primært består af luft, er de lette at transportere og flytte rundt med på byggepladsen ved håndkraft. Det giver en lavere udledning af både CO2 og NOx-gasser.

- De entreprenører, vi har udviklet Grøn Standard i samarbejde med, kan nu lukke deres huse på bare to uger. De sparer mellem to og tre hele arbejdsdage på etablering af soklen til et gennemsnitligt hus. For de store typehusfirmaer vil der være meget at vinde på at bygge med bæredygtige fundamenter, vurderer Henrik Vasylyeva, administrerende direktør i Sundolitt.

98 procent luft
De nyudviklede fundamenter består af EPS, som er 98 % luft og kun 2 % polystyren. De lette fundamenter kan løftes på plads af en enkelt mand direkte på opstampet sandpude. Der kan altså både spares meget på tunge løft, gravearbejde med tungt maskineri og betonudkørsel.

Dermed er det ikke kun den enkelte familie, som kan se frem til at bygge grønnere. Byggefirmaerne kan spare en stor del af gravearbejdet og afslutte byggerier hurtigere. Det skyldes, at de kun skal støbe soklen rundt om fundamentet i beton udover terrændækket.

- Typehusfirmaerne kan blive mere effektive, når de ikke skal grave og transportere nær så meget. Vores fundamenter består primært af luft og vejer så lidt, at en håndværker let kan lægge dem på plads alene. Jeg ser et stort potentiale for det, siger Henrik Vasylyeva.

Forbrugernes ønsker klimavenlige løsninger
Beregninger udført for Sundolitt af et rådgivende ingeniørfirma viser, at et større dansk typehusfirma kan spare klimaet for godt 2.900 ton CO2 hvert år med Grøn Standard. De tal kan bruges i salg og marketing for det enkelte typehusfirma. For de private bygherrer er ifølge flere undersøgelser så glade for klimavenlige løsninger, at 44 % ligefrem er villige til at betale ekstra for dem.

De adspurgte vil i gennemsnit give 5 % mere for et hus med klimavenlige løsninger. Merprisen for Sundolitt's Grøn Standard er kun 15.000 kr., hvilket svarer til 0,8 % af den samlede udgift på et gennemsnitligt typehus (1,8 millioner kroner).

- Forbrugerne er klar til at tage ansvar for bæredygtigt byggeri, og vi har sørget for en løsning, som gør en stor forskel. Hvis prisen virker for høj for den enkelte bygherre, vil den for mig at se, endda kunne indgå i en forhandling. Så spørgsmålet er bare, om typehusfirmaerne vil være med til at tjene gode penge på at bygge grønt og effektivt, siger Henrik Vasylyeva.

Kan genanvendes 100 procent
Isoleringsvirksomhedens ingeniører har videreudviklet på deres eksisterende EPS-fundamentløsning sammen med entreprenører i dansk byggeri. Den nye løsning forebygger kuldebroer mere effektivt end traditionelle fundamenter og dermed opnås større komfort og lavere varmeregning - og deraf også lavere CO2-udledning, når huset er taget i brug.

Udover den gode historie om klimavenligt husbyggeri får bygherren også et cirka 30 % lavere linjetab og tilsvarende nedsat varmeforbrug. Når huset er forældet, kan Grøn Standard genanvendes 100 %.

-jhn

Fakta: Om Sundolitt Grøn Standard

· Sparer mere end 2,1 ton CO2 pr. enfamiliehus.

· Giver hurtigere og bedre arbejdsproces.

· Kræver kun én betonudkørsel.

· Kan understøtte huse på op til 2,5 etager.

· Mindsker risikoen for differenssætninger.

· Kan kombineres med pæle-, plade- og sandpudefundering eller kompensationsfyld.

Læs mere om Isolering

20/3 2020
IsoleringByggerådgivningBygnings- og teknisk isoleringDampspærreFacadeisoleringFugebåndFugtisoleringFugtmålingHulmursisoleringIndblæsningsmaskinerIsoleringspanelerIsopearl (EPS)IsoWindKælderisoleringLoftisoleringRenoveringTermograferingTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om bæredygtighed i byggebranchen. Efterår/vinter
 • Stabil Total Isolering

  Stabil Total Isolering

  Alt i isolering
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag