Kalk i vand kan koste boligforeninger dyrt
Kalk i vand er en god ting, bare ikke når den generer vandvarmere, toiletter og mere. Det kan nemlig både betyde øgede udgifter til energi og udskiftning af tilkalkede installationer
- Vi har godt vand i Danmark, og det skal vi holde fast i. Der findes ikke mange steder i verden, hvor du kan åbne for vandhanen og drikke vandet uden problemer, siger Simon Sørensen, direktør og medstifter af Lagur, der har specialiseret sig i kemifri vandteknologi.
På Netværksdagen vil de vise deres løsninger, der, helt uden brug af kemi, kan være med til at sikre, at kalken i det danske vand ikke ødelægger boligforeningernes installationer.
- Vi vil gerne eliminere kalkgener uden at ændre på vandets kemi, for vores vand er verdensklasse, og det skal vi ikke ændre på. Samtidig er det sundt for kroppen at få kalk ind, når man drikker et glas vand – det samme gælder dog ikke for ting som vandhaner, toiletter eller vandvarmere, fortæller Simon Sørensen.
Klassisk blødgører man vandet ved hjælp af ionbytning, men det giver mere natrium i vandet, og det øger ledningsevnen og korrosion i vandet. Derfor bruger Lagur blandt andet magnetisme til at ændre på vandets fysiske form.
- Ved hjælp af magnetisme kan vi sikre, at kalket har meget svært ved at binde sig til f.eks. varmelegemer, og vi har en patenteret metode, der sikrer, at den ændring er stabil i op mod 100 timer. Rigeligt til, at vandet kan komme igennem installationer og ud igen, siger Simon Sørensen.
På Netværksdagen vil de gerne vise og fortælle mere om den teknologi. For udover at den kan forhindre installationer i at kalke til, så kan den også sikre, at der både spares vand og energi, når vandet skal opvarmes.
- Når varmelegemer kalker til, så kræver de mere energi for at opvarme vandet til den ønskede temperatur, og hvis sensorerne samtidig også kalker til, så kan de ikke måle den rigtige temperatur, og så opvarmes vandet til for høje temperaturer. Igen et ressourcespild, pointerer Simon Sørensen.
Han fortæller, at f.eks. et 3 mm lag af kalk på et varmelegeme i en vaskemaskine kan betyde et merforbrug på 25% strøm.
Simon Sørensen fortæller, at deres teknologi er energivenlig og kun koster omkring 1kWh i døgnet, og at den stort set er vedligeholdelsesfri.
Han slutter af med at fortælle, at de holder et indlæg på Netværksdagen, der handler om vigtigheden af at sikre, at installationer som f.eks. toiletter fungerer. Et løbende toilet kan hurtigt koste op mod 1000 kr. om året i vand, og i en boligforening på 50 lejligheder bliver det små 50.000 kr.
- Samtidig spilder vi masser af godt dansk drikkevand, bare fordi svømmeren i toilettet er kalket til, slutter Simon Sørensen.