Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Kloakmestre har taget rustfrie stålafløb til sigRustfrie stålrør er i stigende grad udbredt hos kloakmestrene, viser en rundspørge, som stålrørproducenten Blücher foretog på Kloakmessen. Foto: Blücher

Kloakmestre har taget rustfrie stålafløb til sig

På Learnmark i Horsens, hvor man uddanner og efteruddanner kloakmestre, udbreder man kendskabet til rustfri stålløsninger i afløb, da de effektivt hindrer rotter i at komme ind

Del artiklen på

Klima

Efter en mild vinter med rekordmængder nedbør er der optimale forhold for rotterne. Der er derfor stor efterspørgsel på kloakmestre i Danmark for tiden, og det skyldes ikke mindst flere års høj aktivitet i byggeriet, men også en stor mængde renoveringer af ældre ejendomme.

For at være rustede til fremtiden, lærer kloakmestre og rørlæggere også om de rustfrie afløbssystemer, selvom plastrør i stor stil har vundet indpas som materiale.

- Vi underviser faktisk i alle typer af rør, lige fra støbejern, betonrør, PEH-rør, plast og rustfrie stålrør, fortæller bygningskonstruktør Kristoffer Visborg Kristensen, der er underviser på kloakmesteruddannelsen.

Viser alle typer løsninger
For skolen er det vigtigt at undervises bredt i de løsninger, der findes, og derfor er rustfri stålrørsafløb også kommet på skemaet.

- Førhen var det lidt af et lotteri, hvad man trak, når man skulle til eksamen. Og det var ikke alle, der synes det var sjovt at komme op i noget andet end plast. Derfor gled de andre materialer lidt i baggrunden i folks bevidsthed. Rustfrie stålafløb er effektive mod rotter. Dem kan de ikke gnave igennem, og sværhedsgraden i at arbejde med rustfrit stål er ikke anderledes end plast i dag. Og med det pres nedefra, vi ser mange steder nu, så skal vi også kunne håndtere RSF-rør, siger han.

Flere anbefaler rustfrie stålafløb
I en undersøgelse, som producenten af rustfrie stålafløb Blücher foretog under den for nyligt afholdte Kloakmesse i Fredericia, viser det sig da også, at to tredjedele af de kloakmestre, der havde besvaret undersøgelsen, faktisk anbefaler rustfri stålafløb.

Hos Blücher er man derfor godt tilfredse med, at rustfrie stålafløb nu også indgår i uddannelse og efteruddannelse:

- Det er en rigtig god fremtidssikring at anvende rustfrie stålrør i afløb og eventuelt helt ud i stikledningen. For så er man sikre på, at rotterne ikke kommer ind i ejendommen ad den vej. Vi tænker i dagligdagen ikke ret meget på det, der er under jorden, men vi bruger gerne mange penge på de synlige ting. Det kan betale sig i det lange løb at tænke i sikring mod rotter, for så får man en rolig nattesøvn, siger udviklingschef Palle Madsbjerg.

Vil ændre eksamensformen

På Learnmark i Horsens ser man netop nu på, om det er muligt at lave den praktiske eksamensform om, så eksaminanden eksempelvis selv skal vælge det mest hensigtsmæssige materiale til at løse opgaven.

- Eksaminanden kunne eksempelvis få en problemstilling hvor der skal tages højde for, om temperaturen i det vand der passerer i røret, er med meget høj temperatur, for er det tilfældet, er det én af grundene til at vælge rustfrit stål frem for plast. Et andet eksempel er, hvis det er et område, hvor der findes mange rotter, siger Kristoffer Visborg Kristensen.

Den nye eksamensform, som altså ikke er en realitet endnu, skal også støtte sig op ad DS432, der blandt andet anbefaler brugen af rustfrit stål under specielle forhold.

-los

Læs mere om Kloak & afvanding

22/4 2020
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.