Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Robotter i kloakken vil spare samfundet kæmpe millionbeløb I fremtiden skal landets kloakker bebos af overvågningsrobotter, der skal overvåge kloakkernes tilstand. Her risikerer de at møde lidt af hvert. Foto: TinyMobileRobots

Robotter i kloakken vil spare samfundet kæmpe millionbeløb

Ved hjælp af overvågningsrobotter, 'big data' og kunstig intelligens (AI) forventes et nyt forskningsprojekt at spare flere hundrede millioner kroner på vedligehold af kloakker

Del artiklen på

Manglende viden om kloakrørene gør at danske vandforsyninger må udskifte rørene lang tid før forventet. Selv en lille forbedring i rørenes levetid kan give en besparelse på et trecifret millionbeløb, og det er ambitionen i et nyt fælles forskningsprojekt – Asir – fra bl.a. Aalborg Universitet (AAU), vandforsyninger og teknologivirksomheder, finansieret af Innovationsfonden.

En af de dyreste infrastrukturer i Danmark ligger nemlig under jorden. De danske vandforsyninger, som ejer og har ansvaret for kloaknetværket bruger i dag manuel TV-inspektion for at undersøge kloakrørenes tilstand.

- De nyeste computer vision og AI-algoritmer, som vi forsker i, muliggør automatisering af komplicerede opgaver. Ud fra vores erfaring fra andre forskningsprojekter forventer vi automatisk at kunne finde fejl i kloaknetværket ud fra de sensordata, den nye robot vil levere, siger Thomas Moeslund, professor ved AAU.

Vandforsyningerne har ikke mulighed for at overvåge alle kloakrør konstant, og det betyder, at slid og fejl på et rør ikke opdages, før det bliver meget kritisk og røret må udskiftes. Visionen er at overvågning af kloakken med robotterne sker automatisk, og at vandforsyningerne kun skal gribe ind lige inden et rør trænger til renovation eller udskiftning.

Artiklen fortsætter under billedet...

Potentiale for eksporteventyr
Målet med projektet er at automatisere hele inspektionsprocessen. Robotter skal sættes ned i kloakkerne for at opsamle data om rørene, og computeralgoritmer skal så analysere data og finde uregelmæssigheder i rørene.

Hovedmålet er at minimere vandforsyningernes udgifter til deres kloaknetværk, men derudover kan projektet også medføre et eksporteventyr for de involverede virksomheder, fordi kloaknetværk i hele verden oplever samme udfordringer som i Danmark.

- Med Asir-projektet bliver kloakken mere gennemsigtig fordi vi bruger den nyeste forskning og teknologi til at indsamle data og efterfølgende analysere disse data. Besparelsespotentialet for de danske vandforsyninger er stort. Så med tanke på at problemet er det samme i hele verden, er potentialet enormt, siger Jens Peder Kristensen, der er CEO TinyMobileRobots.

Erfarne projektdeltagere
For at målet kan opnås er det nødvendigt at gennemføre forskning og intensive test. Med innovations Fondens investering i projektet får projektdeltagerne mulighed for at lave forskning og test, som i sidste ende skal vise, at Danmark er i den absolutte elite indenfor højteknologisk produktudvikling.

Projektdeltagerne har stor erfaring indenfor hver deres felt og vil tilsammen sammensætte et produkt med nogle af de mest lovende teknologier der arbejdes med og forskes i.

AAU's og SDU's enorme erfaring og viden indenfor computer vision og robotteknologi, skal hjælpe virksomhederne med en udvikle højteknologisk løsning, der kan fungere og sælges på det kommercielle marked.

Medvirkende i projektet er Aalborg Universitet, TinyMobileRobots, Aarhus Vand, Innovationsfonden, Syddansk Universitet, Hofor, København, VandCenter Syd, Odense, EnviDan, FksSlamson, Inloc Robotics.

-los

Læs mere om Kloak & afvanding

26/10 2018
Biologisk minirensningsanlægBiologisk sandfilterBrønddækslerDet beplantede filterDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPilefordampningsanlægPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.