
Store konsekvenser for kloakmesteren, hvis spildevandsledningen er utæt efter separering
Danske Kloakmestre deler et skræmmeeksempel fra en landsby i Sønderjylland, hvor størstedelen af byens gamle ledninger er utætte og forsyningens pumper ikke kan følge med. Arbejdet skal efter alt at dømme gøres om
Det var ikke noget kønt syn, der mødte kloakmester og bestyrelsesmedlem i Danske Kloakmestre, Kenneth Ellgaard, da han i marts 2024 lavede kamerainspektion på et antal spildevandsledninger i en lille sønderjysk landsby.
I 12 ud af 16 betonledninger sprøjtede grundvandet nemlig ind gennem samlingerne, så det næsten lignede en bilvask, fortæller han:
- Det var meget voldsomt, og forklarede meget klart, hvorfor forsyningens pumper ikke kunne følge med. En billig – og utæt løsning, siger han.
For 15 år siden, troede man ellers, at problemet med overbelastede pumper og overløb til åer og bække var løst.
Her blev det lille samfund med 732 sjæle nemlig pålagt at regn- og spildevand skulle separeres, hvilket blev gjort.
Størstedelen af grundejerne fravalgte dog en egentlig regnvandstilslutning og etablerede i stedet faskiner til regnvandet. Dermed kunne den gamle kloakledning fortsat bruges til spildevand, og grundejerne spare tilslutningsafgiften.
Kenneth Ellgaard gætter på, at de gamle rør formentlig har set tætte ud, og kloakmesteren derfor undlod at lave fordyrende tæthedsprøvning.
Alt i alt kunne det måske ligne en god og billig løsning - hvis det da ikke var, fordi spildevandsledningen faktisk ikke var tæt. Og at grundvandet i de efterfølgende år er steget.
Men det helt store problem - i hvert fald for kloakmesteren – er, at han efter en frakobling af regnvandet som bekendt skal stå inde for, at alle rør er tætte, og at der ikke kommer grundvand i spildevandsledningen.
Da det, som Kenneth Ellgaard kunne konstatere, langt fra er tilfældet - behandles sagen i øjeblikket af Haderslev Kommune. Og Kenneth Ellgaard frygter det værste:
- Jeg frygter, at kloakmesteren bliver pålagt at tætne rørene. Og hvis det f.eks. drejer sig om 100 spildevandsledninger, kan det jo lægge hans virksomhed i graven, siger han og fortsætter:
- Derfor er det også så afgørende vigtigt, at vi får spredt budskabet om, at gamle spildevandsledninger bør udskiftes - eller som minimum tæthedsprøves. Og nøjes man med at lave en tæthedsprøvning, skal man sikre sig dokumentation.
- Det rækker ikke med en tv-inspektion, da samlingerne kan se tætte ud om sommeren, men uden at være det. Og som i landsbyen kan grundvandet også stige, hvorefter vi har balladen, lyder det.
Da faskine-løsninger ofte kan spare grundejeren for en tilslutningsafgift på helt op til 20.000 kr., er det for mange grundejere en fristende løsning. Derfor gætter Kenneth Ellgaard også på, at man mange steder i landet står med lignende problemer.
Det kan betyde, at mange kloakmestre er kommet i klemme eller vil komme i klemme i fremtiden:
- Derfor vil vi i bestyrelsen rigtig gerne høre om lignende sager – og ikke mindst om, hvordan de er faldet ud, siger han og peger på et andet afledt problem i Sønderjylland:
- Der er f.eks. en grundejer derude med kælder, og hvor den utætte spildevandsledning ligger under kælderen. Han vil formentlig få et påbud om at tætne ledningen, hvorefter grundvandet vil stige, og han så vil få vand i kælderen.
- Det store problem er, at han for 15 år siden takkede nej til en regnvandstilslutning, som man jo i dag kunne have koblet et omfangsdræn på. Men en regnvandstilslutning er jo et tilbud, som man kun får en gang, så spørgsmålet er, hvad manden så skal gøre?
- Her vil bestyrelsen også rigtig gerne høre fra medlemmer, der har oplevet lignende situ- ationer, siger Kenneth Ellgaard.
-dc