Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Strømpeforinger skal forhindrer underminering ved Odense Letbane En strømpeforing er en polyesterforing, der krænges ind i eksisterende, nedslidte kloakrør. Efter hærdning danner den et rør inde i det eksisterende kloakrør.

Strømpeforinger skal forhindrer underminering ved Odense Letbane

I forbindelse med etableringen af letbanen i Odense er den gamle kloakledning under Albani Broen fornyet med en forstærket strømpeforing. Arbejdet klares på en dag

Del artiklen på

Strømpeforingen etableres i det fredede parkanlæg Eventyrhaven i Odense centrum og krydser bl.a. Albani Broen. Strømpeforingen sikrer bl.a., at alle samlinger i den gamle kloakledning forstærkes og tætnes, således der ikke kan opstå underminering. Strømpeforingen er 195 meter lang og har en diameter på Ø1450 mm.

- Forstærkninger af samlingerne i den gamle hovedledning er en del af strømpeforingsteknikken og helt essentielt, når vi som her i Odense krydser under en bro, hvor bl.a. en tung letbane skal passere, forklarer Martin Jensen, projektleder hos Aarsleff Rørteknik, der udfører strømpeforinger i forbindelse med etablering af Odense Letbane.

Denne ekstra forstærkning betyder ifølge Martin Jensen, at man er 100 % sikker på, der ikke kan sive vand og jord ind i kloakken og dermed underminere jorden, så der er fare for at broen kan skride.

Strømpeforingens tykkelse er dimensioneret efter grundvandsbelastningen, jordbelastningen og den trafikale belastning, herunder belastning fra Letbanen. Strømpeforingerne fra Aarsleff er testet hos Teknologisk Institut og har en forventet levetid på op til 100 år

Viser sit værd
Hos Vandcenter Syd følger man en klar strategi for fornyelsen af kloakkerne under og tæt ved den nye letbane. De steder, hvor ledninger har rigeligt kapacitet til at transportere fremtidens regnvand og spildevand, strømpeforer man systemet for at kunne leve op til levetidsgarantien.

- Strømpeforingsteknikken viser virkelig sit værd i forbindelse med Albani Broen. Det ville jo have store konsekvenser, både trafikalt og økonomisk, hvis vi skulle grave op og udskifte den gamle hovedledning under og ved broen, herunder understøttelse af broen. Jeg er ikke sikker på vi ville få tilladelse til det, siger ingeniør og projektleder Kim Tolstrup Jensen fra forsyningsselskabet Vandcenter Syd.

Artiklen fortsætter under billedet...
Fornyelsen af kloakledningen er et led i Vandcenter Syds krav om, at alle ledninger, der krydser eller ligger tæt ved letbanen, lever op til hårde krav om holdbarhed og kvalitet. Arbejdet klares på en dag. Hvis der skulle graves op og de gamle rør skulle udskiftes ville arbejdet tage mange uger.

Minimale gener ved hærdning med UV-lys
Det er Aarsleff Rørteknik, der står for fornyelsen af hovedledningen ved Eventyrhaven. Arbejdet foretages med begrænset adgang i forhold til udførelsen, fordi det foretages ret op ad Odenses største byggeplads ved det kommende TBT Tower samt fredede bygninger som bl.a. Odenses Adelige Jomfrukloster, hvilket kræver udførelse med ekstra forsigtighed og forholdsregler i forbindelse med udførelsen.

Samtidig er Eventyrhaven her i forårsmånederne et af de mest populære steder at opholde sig for forårskåde odenseanere, og derfor har Aarsleff Rørteknik valgt at bruge en glasfiberstrømpe, der kan hærdes med UV-lys.

- Når vi installerer glasfiberstrømper har vi mulighed for at hærde med UV-lys. I forhold til denne opgave i Eventyrhaven er det den mest fordelagtige metode, bl.a. fordi installationsanlæggene fylder mindre, siger Martin Jensen.

-los

Læs mere om Kloak & afvanding

9/5 2019
Biologisk minirensningsanlægBiologisk sandfilterBrønddækslerDet beplantede filterDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPilefordampningsanlægPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.