scroll
Udskiftning af pumper til vandboringer giver stor strømbesparelsePalle Kragh Rühe, driftskoordinator og specialist i vandproduktion hos Din Forsyning, ved anlægget på Esbjerg Vandværk. Foto: Grundfos.

Udskiftning af pumper til vandboringer giver stor strømbesparelse

Efter mange års forberedelse har Din Forsyning i et særligt samarbejde udskiftet pumperne på et kildefelt i Holsted. Resultatet er en strømbesparelse på mere end 30 %

På et kildefelt i Holsted har Din Forsyning i samarbejde med Grundfos udskiftet de såkaldte dykpumper, der pumper det dyrebare grundvand op. Og netop det grundvand ender som rent, frisk vand i hanen hos Din Forsynings kunder i Esbjerg og Varde kommuner.

Håbet var, at de nye pumper – sammen med et nyt styresystem – ville give en strømbesparelse på ca. 15 % af de knapt 600.000 kWh, som kildefeltet bruger årligt. Resultaterne har dog overgået alles forventninger og viser en strømbesparelse på ca. 200.000 kWh om året. De gamle pumper har igennem de sidste 25 år gjort det godt og pumpet mere end 60 millioner m3 grundvand op fra undergrunden.

- Din Forsynings ambition om at passe på verdens ressourcer og mindske spild gælder alle områder, fortæller driftskoordinator og specialist i vandproduktion, Palle Kragh Rühe.

- Derfor er det her et projekt, jeg er stolt af. Det er virkelig fine resultater, og så har vores egne medarbejdere været en stor del af løsningen, tilføjer han.
De nye pumper er udviklet af Grundfos og kan med det nye styresystem reguleres og optimeres løbende. I forberedelsen har Din Forsyning etableret et mindre, lokalt kildefelt på Lykkesvej i Esbjerg, som også har haft stor betydning for strømbesparelsen – det har gjort det muligt at sænke indvindingsmængden og dermed sænke modtrykket fra Holsted.

Fakta om de nye pumper
- SPE-pumperne er udviklet af Grundfos
- Årlig vandindvinding på ca. 2,5 mio. m³
- Forventet energibesparelse på ca. 15-17 %
- Realiseret energibesparelse på mere end 30 %
- Fleksibel, effektiv pumpedrift med en ydelse på 15-60 m³/h pr. pumpe

-dc

9/12 2022