left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Lavenergi

Hver tredje nordjyde er ligeglad med energirenovering af boligen35 procent af nordjyderne finder ikke energirenovering i hjemmet relevant. Det er højst blandt alle landsdele - og kun hver fjerde mener, at det gør en forskel for klima-udfordringerne.

Hver tredje nordjyde er ligeglad med energirenovering af boligen

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse fra YouGov og Schneider Electric finder 35 procent af nordjyderne ikke energioptimering i privaten relevant. Det er højst for alle landsdele\r\n

Del artiklen på

Samfund - Energioptimering

Der er masser, som virksomheder og private kan gøre for at modvirke den globale opvarmning, og der er ingen grund til udelukkende at se i retning af politikerne for at løse verdens klimaproblem.

Sådan lyder budskabet fra Schneider Electric, der af samme grund har sat sig for at undersøge hvor meget danskere med en andels- eller ejerbolig egentlig kender til mulighederne for at energioptimere deres hjem.

Nordjyerne skiller sig ud
Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov og viser blandt andet en række regionale forskelle i danskernes tilgang til energioptimering i privatboligen. Eksempelvis vores brug af LED-belysning, udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller, efterisolering af huset eller udskiftning af oliefyret med en varmepumpe. Ganske bemærkelsesværdigt stikker Region Nordjylland flere gange ud, hvad angår holdningen til energirenovering i privaten.

35 procent af nordjyderne finder ikke energirenovering i hjemmet relevant. Det er højst blandt alle landsdele - og kun hver fjerde mener, at det gør en forskel for klima-udfordringerne.

- En af vores overordnede konklusioner på undersøgelsen er, at danskerne over en bred kam mangler viden om energioptimering af privatboligen, og at en del af initiativerne endda er tilskudsberettigede. Derfor er vi meget glade for at kunne sætte fokus på et område, hvor der i høj grad er plads til forbedringer – også i Nordjylland. Fakta er, at potentialet er stort, og selv små og simple løsninger kan gøre en forskel for både miljøet og boligejernes økonomi, siger Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark.

Ifølge Det Internationale Energiagentur står bygninger for omkring 36 procent af det globale energiforbrug og 40 procent af den samlede CO2-udledning. Thomas Andersen understreger derfor, at effektiv energioptimering af alle typer bygninger er af afgørende betydning, hvis Danmark skal kunne leve op til regeringens ambitiøse klimaplan om at reducere vores CO2-udledning med 70 procent i 2030.

-jhn

Om undersøgelsen

Resultaterne af undersøgelsen viser blandt andet, at:
• 35 procent af nordjyderne finder ikke energirenovering i hjemmet relevant. Det er højst blandt alle landsdele.

• 11 procent af nordjyderne foretager ikke mindre energibesparende initiativer som at slukke for lyset og skrue ned for varmen, når rummene ikke er i brug. Det er højst blandt alle landsdele.

• 89 procent af nordjyderne kender til muligheden for at automatisere diverse funktioner i hjemmet (fx tænd/sluk af lys og varme). Det er højst blandt alle landsdele. Dog har kun 17 procent af nordjyderne taget initiativ til at automatisere deres energiforbrug via netop automatisk tænd/sluk for lys og varme. Det er til gengæld lavest blandt alle landsdele.

• 6 procent af nordjyderne erklærer sig helt uenige i udsagnet 'Klimapotentialet for samfundet er stort, hvis danske boligejere bliver bedre til at energirenovere deres private hjem'. Det er højest blandt alle landsdele. 23 procent af nordjyderne erklærer sig helt enige i udsagnet. Det er lavest blandt alle landsdele.

Undersøgelsen er udarbejdet af YouGov på vegne af Schneider Electric Danmark. Den omfatter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med enten en andels- eller ejerbolig og i alderen 18+. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter i alt 1.201 respondenter, som er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.

Læs mere om Lavenergi

22/11 2019