bygma
LCA
scroll
Store problemer med at skaffe varmepumper nok- Det naturligvis skidt, hvis ventetiden på at få leveret en varmepumpe bliver så lang, at nogle boligejere taber tålmodigheden., siger Troels Hartung, Tekniq.

Store problemer med at skaffe varmepumper nok

I alle dele af forsyningskæden er der lige nu store problemer med at skaffe varmepumper nok til at mætte forbrugernes lyst til grøn opvarmning. I årets første seks måneder blev der solgt 10.061 vandbårne varmepumper i Danmark

I øjeblikket går den vilde jagt på de eftertragtede tilskudskroner fra Bygningspuljen – og interessen blandt danskerne er stor. Men selvom det lykkes at få tilskud, må husejere og installatører væbne sig med tålmodighed, når de skal købe den nye varmepumpe. Hos mange leverandører er lagrene nemlig tomme.

- Det er temmelig uheldigt, når nu boligejerne bogstaveligt talt står i kø for at få del i de tilskudskroner, der skal sætte endnu mere fart på udfasningen af den fossile bygningsopvarmning, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, og uddyber:

- Interessen for varmepumper er kraftigt stigende, og det gælder om at ride med på bølgen og udnytte det momentum, hvis vi vil gøre os håb om at nå 70 procents-målsætningen. Det er naturligvis skidt, hvis ventetiden på at få leveret sin varmepumpe bliver så lang, at nogle boligejere taber tålmodigheden.

Kun få tilbage
Et af de steder, hvor man har mærket effekten af boligejernes store interesse for varmepumperne, er hos grossisten Brødrene A.O. Johansen.

- Vi købte stort ind sidste år, fordi vi troede, at det boomede på det tidspunkt, men det er nu, det virkelig kommer. Det er ret vildt, da vi har solgt alt. Og jeg tror ikke, at situationen er meget anderledes hos andre grossister på det danske marked, siger indkøbschef, Henrik Ortvald.

Hos en af de store varmepumpefabrikanter, Bosch, opererer man i øjeblikket med ventetider på fire til seks uger på nogle luft/vand-varmepumper på grund af forsyningskrisen. Det til trods for, at produktionen i Sverige kører i døgndrift seks dage om ugen.

- Der er enorm efterspørgsel på varmepumper i Danmark og hele Europa. Det er en forsyningsmæssig udfordring, som vi ikke umiddelbart kan se blive bedre, før vi kommer hen i slutning af 2. kvartal af 2022, siger Jens Bredning, der er vicepræsident for den nordeuropæiske salgsafdeling i Bosch.

Han understreger, at det er forsyningskrisen – ikke efterspørgslen – der er problemet. Jens Bredning er også bestyrelsesmedlem i producentforeningen, Varmepumpeindustrien, og har derfor et bredt indblik i branchen.

Han har hørt om forsinkelser på 20 uger for allerede bekræftede ordrer, mens nye ordrer omvendt må vente op til et halvt år på levering.

En vigtig grøn investering
Trods problemerne med at skaffe varmepumper nok, opfordrer chefkonsulent, Troels Hartung til, at man holder kadencen på varmepumpemarkedet.

- Vi har en bunden opgave, når det gælder om at sige farvel til den fossile opvarmning. Og dér spiller varmepumperne en helt central opgave. Samtidig er de øjeblikkelige forsyningsproblemer især et udtryk for efterveerne af coronakrisen, der har skabt forsyningsproblemer på mange områder, siger han og fortsætter:

- Der er heldigvis tale om et midlertidigt problem, og jeg er sikker på, at alle producenterne arbejder benhårdt på få sat fart på deres leverancer

I årets første seks måneder blev der solgt 10.061 vandbårne varmepumper i Danmark. Det er ifølge Energistyrelsen statistikker en stigning på 62 procent i forhold til samme periode sidste år.

-dg

6/10 2021