bygma
bygma
scroll
Usynlig sol hædretPrismodtageren, Alex Lisbjerg (m.f.) fik overrakt Teknikprisen af adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, Niels Jørgen Hansen (t.h.). Foto:Building Awards

Usynlig sol hædret

Det blev virksomheden Listech IVS, som løb med årets Teknikpris på Building Awards. De har arbejdet med udviklingen af usynlige solfangere, som gør de tekniske installationer til en integreret del af byggeriet

Samfund - Arkitektur - Udtryk

Miljøhensyn og funktionalitet gik op i en højere enhed, da årets udgave af Teknikprisen blev uddelt under Building Awards på The Plant i København. Vinderen blev virksomheden Listech IVS fra Rødovre, som har arbejdet med udviklingen af usynlige solfangere.

Prisen blev uddelt af Tekniq Arbejdsgiverne i samarbejde med Schneider Electric og Wexøe.

- I dag har de tekniske installationer fået en så central rolle, at der i højere grad er tale om, at der så at sige bygges indefra og ud i stedet for udefra og ind. De tekniske installationer er måske ikke så synlige, men de er helt afgørende for det liv, der foregår i bygningerne, sagde Niels Jørgen Hansen, adm. direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer 4.300 virksomheder indenfor el, vvs og metal, da prisen skulle overrækkes.

Mest nytænkende
Juryens begrundelse for valget af prismodtager var blandt andet, at det var den mest nytænkende af de tre finalister. De usynlige solfangere er funktionelle og har desuden den fordel, at de bedre kan integreres i det enkelte byggeprojekt. Samtidig bidrager de til den grønne omstilling ved at benytte solen som vedvarende energikilde.

- Selvom de tre nominerede projekter er meget forskellige, har de alle det til fælles, at de er med til at sætte større fokus på de tekniske installationer. På den måde sikres de en plads højere oppe i den byggemæssige fødekæde, end det ellers traditionelt har været tilfældet for de tekniske installationsløsninger, sagde Niels Jørgen Hansen.

Virksomhed med kun to mænd
Glæden var forståeligt nok også stor hos prismodtageren.

- Det er jo en fantastisk anerkendelse. Jeg er meget beæret, og det kom voldsomt bag på mig, at vi fik prisen. Jeg havde slet ikke fået forberedt en tale. Vi er en lillebitte virksomhed med to mand, som har lavet et lille projekt, der nu er blevet anerkendt, så det skal vi da ud og have gjort noget ved nu, sagde Alex Lisbjerg, medindehaver af Listech IVS, og fortsatte:

- Denne her pris har jo givet mig en eller anden form for ansvar for at bringe idéen ud i livet. Nu skal jeg bare lige finde ud af, hvordan jeg gør det, sagde Alex Lisbjerg.

-jhn

Fakta:
De tre nominerede til Teknikprisen var:

Airtjek aps – for deres arbejde med en nytænkende ventilationsløsning.
Christensen & Co. Arkitekter A/S med Jesper Kongshaug – for et avanceret lysprojekt i K.B. Hallen.
Listech IVS – for deres arbejde med usynlige solfangere.

Mere om Teknikprisen

Prisen uddeles af Tekniq Arbejdsgiverne i samarbejde med Schneider Electric og Wexøe.
Prisen gives til en virksomhed, som har sat nye tekniske installationsløsninger i spil og gennem den praktiske udførelse har bidraget til funktionaliteten, komforten og/eller produktiviteten i et konkret byggeprojekt.

Prisen har til formål at fremhæve nogle af de aspekter ved et byggeprojekt, der ellers let bliver 'glemt og gemt' bag facaden – de tekniske installationsløsninger.
Der kan være tale om en gennemført, nytænkende og samlet teknisk løsning i forbindelse med et byggeprojekt. Eller det kan være en konkret løsning indenfor et specialområde som fx ventilation, energi/energirenovering, sikring, it eller belysning.

11/11 2019