Aktuelle nyheder - Maling

Arbejdsmiljøproblemer i malerfaget har ændret sigMedlemmerne af Danske Malermestre er blevet mere skarpe på egenindsatsen som f.eks. kan være manglende APV og ditto brugsanvisninger til værktøj. Arkivfoto: Ricky John Molloy

Arbejdsmiljøproblemer i malerfaget har ændret sig

Arbejdstilsynet har fået øjnene op for andre arbejdsmiljøproblemer siden det helhedsorienterede tilsyn på landets byggepladser blev gjort permanente i april 2019

Del artiklen på

Arbejdsmiljø

En ny opgørelse over reaktioner fra Arbejdstilsynet viser, hvilke arbejdsmiljøproblemer Arbejdstilsynet har reageret på i 2019 i malerfaget. Overordnet set har der været et uændret antal reaktioner fra 2018 til 2019 (fra 192 til 201) på trods af, at antallet af tilsyn i malerfaget er steget fra 213 i 2018 til 248 i 2019.

Men der har været store ændringer i hvilke områder, der har givet anledning til reaktioner fra Arbejdstilsynet inden for de seneste seks år. Det forklarer arbejdsmiljøkonsulent Karin Bohn fra Arbejdsmiljøhuset med, at Arbejdstilsynets helhedsorienterede tilsyn på landets byggepladser blev gjort permanente i april 2019, hvor besøg på selve virksomheden blev skrottet.

- Der er for eksempel langt flere påbud om luftvejsbelastninger i forbindelse med støv og sprøjtepåføring af malerprodukter, fordi der nu fokuseres på arbejdssituationerne ude på de større byggepladser. Der er blandt andet fokus på om man anvender korrekt åndedrætsværn og den rette støvsugerklasse, forklarer Karin Bohn.

Stadig for mange fald til lavere niveau
Risiko for fald til lavere niveau er topscorer med cirka en tredjedel af samtlige 201 reaktioner, og det har over en årrække været nogenlunde konstant.

Men der har de senere år også været en markant forøgelse i antallet af reaktioner over for luftvejsbelastninger, typisk støv, som er steget fra 12-17 årlige reaktioner i årene 2014-17 til 54 reaktioner i 2019.

- Det skyldes formentlig, at der er kommet mere fokus på, at støv i lungerne kan være kræftfremkaldende. Til gengæld har der været et markant fald i antallet af reaktioner over manglende opfyldelse af de såkaldte krav til egenindsatsen, det vil sige for eksempel manglende APV og manglende brugsanvisninger til værktøj. Antallet af reaktioner over for dette område er faldet fra 96 i 2016 til 17 i 2019, hvilket er meget positivt, siger direktør i Danske Malermestre Ole Draborg.

-los


Læs mere om Maling

20/2 2020
Industriel malingKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingMalingSnavsspray Eco venlig systemTekniske produkterTilføj dit firma her.
Send en mail.