LCA
LCA
scroll
Debat: Bevar Store bededag og find milliarderne et andet stedSupersygehusbyggerierne er i hvert fald et oplagt sted at begynde, hvis Staten vil finde et par milliarder i budgettet, mener formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær.

Debat: Bevar Store bededag og find milliarderne et andet sted

Der er mange andre steder at hente de 3 milliarder kroner, afskaffelsen af Store Bededag angiveligt giver i statskassen, mener formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær. Han peger konkret på byggeriet af flere supersygehuse, der er løbet løbsk

Forleden kom overenskomsten mellem DI og CO-industri på plads efter lange – og ganske givet svære – forhandlinger. Regeringens bebudede afskaffelse af Store Bededag er ikke nævnt med et ord i overenskomstaftalen. Ved det pressemøde, parterne holdt, efter de havde indgået overenskomstaftalen, sagde Claus Jensen fra CO-Industri:

- Jeg ved ikke, om det er det rigtige at rette vores vrede mod arbejdsgiverne, fordi det politiske system laver nogle – efter vores opfattelse – helt eklatante indgreb i den enkelte lønmodtagers mulighed for at holde fri sammen med deres familie.

Og som arbejdsgiver synes jeg selvfølgelig heller ikke, det er rimeligt, at vi skulle blive prygelknabe for en beslutning, som suverænt er truffet af regeringen – uden at nogen i samme regering i øvrigt vil stå frem og tage 'æren' for forslaget og at afskaffe Store Bededag.

Derimod er der ingen, der skal komme og fortælle mig, at der i det offentlige budget ikke er mulighed for at finde de knap 3 milliarder kroner, som fjernelsen af en helligdag angiveligt vil tilføre statskassen.

Medierne kunne i går fortælle, hvordan budgettet endnu en gang skrider for det nye supersygehus i Hillerød i Nordsjælland, der står til at blive knapt 50 % dyrere end beregnet. Det samme gør sig gældende ved andre byggerier af de såkaldte supersygehuse.

Man kunne mene, at fokus på et sygehusbyggeri burde være patienter og behandlinger, men i stedet får man let indtrykket, at det handler om at sætte sig spor som politiker og bygherre. For, når det kommer til sygehusbyggeriet i Nordsjælland, hvem er kommet på den idé at opføre et byggeri i form af en 'firkløver' med alt, hvad det giver af udfordringer, når det kommer til indretning/aptering, når der er få rette vinkler endsige lige linjer i byggeriet?

Hvorfor har man ikke fra Christiansborg udstukket retningslinjerne for sygehusbyggerierne frem for at 'opfinde' seks forskellige sygehuse? Og opført dem samtidig, så det kunne være muligt at lære af 'hinanden' i stedet for langt hen ad vejen se stort på alt, hvad der hedder bygge og budgetstyring?

Selvfølgelig skal man ikke være sure på arbejdsgiverne, når Store Bededag bliver fjernet. Men man kan da godt undrer sig over, at det ikke har været muligt at finde et så relativt beskedent beløb, som afskaffelsen indbringer, i det offentlige budget. Supersygehusbyggerierne er i hvert fald et oplagt sted at begynde.

Per Vangekjær
Formand
Danske Malermestre
Tlf: 20940790
post@aagemoeller.dk

23/2 2023