LCA
LCA
scroll
Debat: Tre konkrete ønsker til en kommende regeringPer Vangekjær har været malermester i cirka 24 år.

Debat: Tre konkrete ønsker til en kommende regering

Formand for Danske Malermestre, Per Vangekjær, hilser det kommende folketingsvalg velkommen med tre ønsker for byggeriet, til hvem end der ender med nøglerne til statsministeriet efter valget den 1. november

Endelig blev valget udskrevet – det valg, som vi alle har gået og ventet på, siden De Radikale oven på minkkommissionens rapport i begyndelsen af juli måned konstaterede, at de havde mistet tilliden til statsministeren.

Men frem for at trække støtten øjeblikkeligt lød kravet fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, at statsministeren skulle udskrive valget senest ved Folketingets åbning eller i dagene umiddelbart derefter.

Og nu skete det så. Det kan vi kun hilse velkomment. Nu skal vi dels høre politikere med ansigtet lagt i alvorlige folder fortælle os om, hvor alvorlig situationen er alt taget i betragtning. Og at vi derfor skal stemme på dem. Eller vi skal høre dem love guld og grønne skove, hvis vi bare vil lægge vores stemme i deres skål.

I den forbindelse vil jeg gerne komme med mine tre højeste ønsker for byggeriet i Danmark. Ønsker, som alle bunder i en konkret viden om byggeriet og de problemer, vi står med – og som politikerne, hvis de vil, kan være med til at afhjælpe.

Noget af det allervigtigste må være, at vi får et markant højere fokus på vores erhvervsuddannelser. Situationen i dag er den, at Danmark skriger på uddannet arbejdskraft. Om ganske få år vil der mangle over 100.000 faglærte, der blandt andet skal være med til at gennemføre den grønne omstilling.

Men alt for mange steder på landets erhvervsskoler er udstyret slidt og forældet, ligesom lærernes viden om nutidens materialer og værktøjer nogle steder kunne bruge en opgradering. Og det får jo ikke ligefrem de unge uddannelsessøgende til at flokkes om erhvervsuddannelserne.

Men inden vi kommer så langt som til, at vi får uddannet tilstrækkeligt unge til et arbejde på det private arbejdsmarked, er der i mange brancher akut mangel på arbejdskraft. Derfor bør der være flere muligheder for at tiltrække og ansætte udenlandsk arbejdskraft i vores virksomheder. Alt andet lige betyder manglen på ledige hænder, at vi går glip at omsætning og produktion og dermed skatteindtægter.

Endelig, men ikke mindre vigtigt, bør mængden af offentlige administrative byrder reduceres markant. Hvad mine medlemmer ikke bruger af tid på spørgeskemaer, indberetninger og andet tidskrævende bureaukrati pålagt af myndighederne, tør jeg slet ikke gisne om. Men det er næppe meget forkert, hvis jeg siger, at det er omkring fem timer ugentligt – timer, som kunne være brugt på at skabe omsætning til gavn og glæde for alle ikke mindst de politikere, der ynder at bruge penge.

Og der er mere. Så, kære politikere, hvis I mangler input til valgløfter, så henvender I jer bare, jeg har flere ønsker til jer!

Per Vangekjær
Formand
Danske Malermestre
Tlf: 20940790
post@aagemoeller.dk

6/10 2022