Aktuelle nyheder - Maling

Farvearkæolog graver i fortiden i Arne Jacobsens hus

Farvearkæolog graver i fortiden i Arne Jacobsens hus

Med stor forsigtighed er der blevet kradset i vægge og træværk i den hvide villa, som Arne Jacobsen tegnede til sig selv for 90 år siden. Og netop hvid er en farve, som den verdenskendte arkitekt sværgede til, da han boede i huset

Del artiklen på

Farvearkæologer søger oplysninger om en bygnings forskellige farver og dekorationer gennem tiden, og nogle gange viser undersøgelserne, at farveholdningen gennem tiden overhovedet ikke har forandret sig.

Det er tilfældet i arkitekt Arne Jacobsens hus på Gotfred Rodes Vej 2 i Charlottenlund, hvor den verdensberømte arkitekt boede med sin familie fra 1929 til 1943. Her har en farvearkæolog for nyligt været på besøg, og efter flere dages pillearbejde i vægge, murværk, træværk og jern er der nu afsat flere synlige spor af arkæologens gravearbejde, nemlig de såkaldte ”farvetrapper”. Men ikke nogen særligt farvestrålende trapper, men derimod et varieret tema over farven hvid: Flødefarvet, sandfarvet, elfenbensfarvet, æggeskalsfarvet osv.

Farveafdækningen i Arne Jacobsens villa er udført af restaureringstekniker Søren Møller, som med mere end 30 års erfaring i bogstaveligste forstand har gravet sig ind i hundredvis af bygninger.

- Undersøgelsen i Arne Jacobsen-villaen viste, at der på de pudsede vægge i begge etager var forbavsende få lag maling. Heller ikke i husets trapperum sprang farverne i øjnene. Selvom farveafdækningen viste, at trappen har været malet hele syv gange, så er det hver gang sket med en tonet hvid oliemaling, forklarer Søren Møller.

Farveløs funktionalisme
Men med sit hvide farvevalg både ude og inde bekræfter Charlottenlund-villaen den udbredte forestilling om, at funktionalismen var ganske farveløs og firkantet. Men det er en sandhed med modifikationer, sådan som Søren Møller også opdagede det, da han fik lov at komme indenfor og grave i fortidens farver i en række villaer fra 1930’erne.

Heftige farver som grøn, gul, rød og lyseblå blev flittigt brugt både ude og inde og på både vægge og træværk, som det for eksempel ses i arkitekt Edvard Heibergs villa i Virum, der er opført i 1924, og også i Poul Henningsens eget hus fra 1937 og i Willumsens hus fra 1908 blev der leget med farverne.

Men ikke hos Arne Jacobsen – i hvert fald ikke på Gotfred Rodes Vej.

”Kedeligt” vil nogen måske sige. ”Klassisk” vil andre sige. Hos Realdania By & Byg, der siden 2006 har ejet den kridhvide villa, som Arne Jacobsen tegnede og opførte til sig selv og familien, indgår resultatet af den farvearkæologiske undersøgelse nu som en del af den baggrundsviden, som løbende indsamles om huset. Og med den nyfundne viden forbliver huset naturligvis hvidt.

- Farver og farveholdninger er en integreret del af en bygnings udtryk, både på det tidspunkt, hvor bygningen opføres, og senere, når skiftende ejere og modeluner dikterer nye farver. Gennem de farvearkæologiske undersøgelser får vi grundigt kendskab til bygningens farver og dekorationer, og vi kan afgøre, hvad der er originalt, og hvad der er kommet til senere. Dén viden er guld værd, når vi skal træffe farvevalg i forbindelse med et restaureringsprojekt, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Per Troelsen, som stod i spidsen for den restaurering, der blev iværksat, dengang huset blev købt.

-aft

Læs mere om Maling

3/4 2018