Aktuelle nyheder - Maling

Giv agt! Det er højsæson for nabostridighederFarver er fyldt med følelser, og Uffe Hansen, teknisk chef ved Flügger, anbefaler altid, at man taler med sine naboer, inden valget af farve til træværket bliver truffet.

Giv agt! Det er højsæson for nabostridigheder

Den forkerte farve træbeskyttelse kan udløse nabokonflikter. Følg ekspertens råd til at puste nyt liv i træværket uden at komme i klammeri med naboen

Del artiklen på

Hvert år ender næsten 700 nabokonflikter med at blive afgjort af en hegnsmand, der tropper op på villavejen. Yderligere 4000 uenigheder løses blot ved at tale med en hegnsmand. Ifølge Jens Nielsen, der er formand i Foreningen af Hegnssyn i Danmark, sker størstedelen af disser konflikter i foråret og sommeren.

- Uenighederne opstår som oftest i de måneder, hvor vi befinder os meget ude i haven. Og cirka halvdelen af konflikterne udspringer af uenigheder omkring, hvordan og hvor ofte hegnet skal vedligeholdes, siger Jens Nielsen.

Ifølge malingproducenten Flügger, der hvert år rådgiver tusindvis af danskere om farven på deres udendørs maling, er valget så fyldt med følelser, at det er let at træde naboerne over tæerne.

Teknisk Chef i Flügger, Uffe Hansen, giver herunder sine bedste råd til at bevare både naboskab og friværdi, når du maler.

- Servitutter og lokalplaner skal kontrolleres som det første, inden du svinger penslen. De kan indeholde krav til farvevalg og malingtyper. Vi oplever, at nogle gerne vil udfordre dem, og det er både synd for det samlede indtryk af området og kan være decideret ulovligt. Spørg i din kommunes tekniske afdeling, om der er krav til farvevalg i lokalplaner eller servitutter.

- Tæt byggeri øger behovet for et ensartet og holistisk valg af farver. Et rækkehusbyggeri kan nemt komme til at ligne en regulær regnbue, hvis alle maler deres træværk i yndlingsfarven. Jeg har engang været ude ved et dobbelthus, hvor den ene halvdel var malet rød og den anden sandfarvet. Det er jo en skam, at de ikke har kunnet blive enige.

Artiklen fortsætter under billedet...
Forår og sommer er højsæson for nabostridigheder, og ofte er manglende vedligehold eller en upassende farve træbeskyttelse på fælles hegn den udløsende faktor.

- Bliv enige er mit ubestridt bedste råd. Tal med dine naboer og nå frem til en farveløsning, I alle kan blive enige om. Hos Flügger har vi en særlig kollektion af farver til udendørs arkitektur, som alle bygger på jordfarver. Generelt bør du være meget varsom med stærke pangfarver. Det kan i enkelte tilfælde godt gå an, men det er også lige her, at kimen til stridigheder med naboer ligger. Sørg for at undgå ekstreme kontraster i forhold til, hvordan resten af villavejen ser ud.

- Historik og arkitektur kan være et hjælpsomt pejlemærke i forhold til valg af farver. En velvalgt farve kan understrege husets form og udtryk. Flügger har et stilhistorisk farvekort, der er den perfekte guide i forhold til at vælge den rigtige farve til alle typer af huse.

- Private forbrugere har tendens til primært at tænke i slutresultatet med den fine overflade og flotte, nye farve. Men for at få et vellykket resultat, er processen og særligt rengøring essentiel, og her skal man gøre sig umage. Der skal vaskes, fjernes alger, og herefter skal alt løstsiddende materiale, såsom afskallet maling og løse træfibre fjernes. Et godt tip er at sætte noget kraftig tape godt fast og så hive det af. Så kan du se, hvor grundig du skal være med slibemaskine og skrabejern hele vejen rundt. Sidste skridt, inden du kan male er, at træet skal grundes.

-los


Læs mere om Maling

28/5 2018