Aktuelle nyheder - Nedrivning & Miljøsanering

Fire årtier med genbrug på dagsordenenCa. 150 mennesker mødte op med koben og skruetrækker til den store genbrugsdag på Ceres Allé i Aarhus.

Fire årtier med genbrug på dagsordenen

Genbrug er blevet moderne, men vi skal også forstå genbrug, så nytænkende tiltag og anderledes brugsmåder kommer i spil, mener Olav de Linde fra ejendomsselskabet af samme navn

Del artiklen på

Efter sidste års succes inviterede det aarhusianske ejendomsselskab Olav de Linde i starten af året igen byens borgere til gratis at hente brugte byggematerialer. Det skete ifm. nedbrydning af bygninger på Ceres Allé.

- Kommunerne taler så meget om genbrug, men det har længe undret mig, at de aldrig giver noget tilbage til skatteborgerne, der har betalt for de bygninger, de river ned. Det ville være det rigtige at gøre, og jeg besluttede derfor sidste år at gøre det selv, fortæller bestyrelsesformand og grundlægger Olav de Linde.

Han siger videre, at ejendomsselskabet ikke har de store udgifter ved afholdelse af nedbrydningsarrangementet. Deltagere medbringer nemlig koben og skruetrækker og gør arbejdet selv. Til gengæld er det en stor fornøjelse at se den kreative tankegang:

- Vi har taget, hvad vi kan bruge, inden pladsen åbner. Men når folk først går i gang, kan jeg se, at der stadig er rigtig meget, der kan bruges i alle mulige andre sammenhænge og i helt nye funktioner.

Olav de Linde nævner bl.a. nogle yngre mennesker, der tog en to-meter lang urinal i stål med sig. Den skulle de bruge i deres kolonihave til opsamling af vand. Derudover blev gamle håndtag vendt om og brugt som beslag, og efter tre timer, som arrangementet varede, var bygningerne tømt for al sanitet, lamper, stikkontakter, ophæng osv. Han oplyser, at ca. 150 mennesker i alle aldre mødte op til den store genbrugsdag:

- Det er altid nemmere at tiltrække folk, når de kan få noget gratis, og det gør vi gerne. For vi ønsker at udbrede genbrug og få flere mennesker til at forstå genbrug. Og jeg tror, at det bl.a. kan ske ved, at de selv går i gang med værktøjet frem for kun at tale om det. Det ændrer ikke meget, siger grundlæggeren.

Gammel charme beriger livet
Ejendomsselskabet Olav de Linde går tilbage til 1974, da Olav de Linde startede med at købe og renovere fast ejendom. Gennem fire årtier har virksomheden renoveret og bevaret ca. 400.000 m2 ejendom, og drivkraften er stadig den samme: De fornyer for at bevare.

Genbrug har derfor også altid haft en betydningsfuld plads i arbejdet:

- Jeg har altid synes, at det var en skam at smide ud, og fra starten har jeg renset mursten og genbrugt brædder. Konkurrenterne rystede på hovedet, men dengang tænkte man ikke ’genbrug’, som man gør i dag. Jeg gjorde det, fordi jeg syntes, at en gammel dør var pænere end en ny, og at håndlavede bygningselementer var pænere end de maskinlavede. Og det synes jeg stadig.

Olav de Linde startede Ejendomsselskabet Olav de Linde i 1974, hvor man ikke talte om ’genbrug’, som man gør i dag. Men trods hovedrystende konkurrenter syntes direktøren, at det gamle var pænere end det nye – og det synes han stadig.

Han tilføjer, at når man tilfører en bygning nye elementer, ændrer man på den originale arkitektur, men medgiver dog også, at genbrugstilgangen er dyrere – dog kun på den korte bane:

- De senere år har vi oplevet stor interesse for vores bygninger. Folk og virksomheder vil bo i noget, der beriger livet, og i dag efterspørges charme, historik og identitet.

Selskabet har dog også en fordel ift. mange af deres konkurrenter:

- Vi bygger for os selv og beholder stort set alle de bygninger, vi køber og renoverer. Derfor har vi altid øje på, at renoveringerne også skal være efterspurgte om mange år. De skal være holdbare stilmæssigt, og med denne tilgang følger et naturligt fokus på kvalitet, gode materialer, genbrug og CO2-neutralitet.

Naturen bliver smidt på asfalten
De fire betegnelser har i høj grad vundet ind hos danskerne. Det er i hvert fald de færreste, der er direkte imod eksempelvis genbrug, og det glæder Olav de Linde:

- For 30 år siden smed man alt væk og lossede fine brosten ud i mosen. I dag er interessen for brugte ting og materialer steget enormt, og vi ser flere genbrugstiltag.
Men nu skal vi også få en forståelse for genbrug og ikke bare nikke samtykkende til, at ’genbrug er godt’. For lige nu er genbrug moderne, men mode kommer og går og må finde sit naturlige leje.

Ifølge Olav de Linde kræver ændringen en større bevidsthed om, hvor byggematerialer kommer fra for derved at skabe nye ideer til økonomisk rentable genanvendelse. Eksempelvis kan vi cykle igennem skoven med flotte grønne træer på begge sider, og få minutter senere står vi ved en nedbrydning i byen, hvor alt træ
– facadeplader, tag, spær og lægter – rives ned og smides på fortovet, så det går i stykker og kun bruges til spånplader eller forbrænding:

- Jeg klandrer ikke nedriveren for at tjene penge. Men hvis vi får en opmærksomhed på, at det er naturen, vi smider på asfalten, og samtidig ser muligheden i at genbruge f.eks. gipsplader som inderste plade op til flere gange i stedet for at købe nye hver gang, så er vi nået et stort skridt videre.

Indtil at det sker, vil Ejendomsselskabet Olav de Linde fortsætte, som de altid har gjort, og Olav de Linde garanterer, at fremtiden også vil byde på flere ’genbrugsdage’, hvor danskerne kan bidrage til og samtidig lære mere om genbrug – gratis.

-kj

Læs mere om Nedrivning & Miljøsanering

14/4 2020