Statsrevisorerne: Arbejdstilsynet svigter tilsyn med asbestarbejde

Statsrevisorerne: Arbejdstilsynet svigter tilsyn med asbestarbejde

93 procent af de sager, hvor det er registreret i BBR, at der foretages nedrivning af bygninger med asbest, er asbestarbejdet ikke anmeldt til Arbejdstilsynet

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge Danmarks Statistik indeholder hvert tredje tag i Danmark asbest. Når bygningen rives ned eller vedligeholdes, risikerer håndværkere at indånde det kræftfremkaldende asbeststøv.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse dør 300 danskere årligt som følge af asbeststøv. Det er Arbejdstilsynets opgave at føre tilsyn med asbestarbejde.

I 2019 vedtog Folketinget en ny arbejdsmiljølov, der blandt andet skulle forbedre risikomodellerne, som Arbejdstilsynet, der hører under Beskæftigelsesministeriet bruger til at udvælge virksomhederne til tilsyn.

Ikke effektivt
Statsrevisorerne kritiserer i deres beretning blandt andet, at Arbejdstilsynet ikke har tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, hvor risikoen for ulovligt asbestarbejde er størst, til brug for et målrettet tilsyn:

- Konsekvensen er, at Arbejdstilsynets tilsyn med asbest-arbejde ikke er så effektivt, som det kunne være, hvorved flere ansatte i bygge- og anlægsbranchen udsættes for farligt asbeststøv, konkluderer statsrevisorerne.

Ingen risikobaseret udvælgelse
Statsrevisorerne lægger altså ikke fingrene imellem i kritikken af, at ”Arbejdstilsynet ikke har tilvejebragt et tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, hvor risikoen for ulovligt asbestarbejde er størst”.

- Arbejdstilsynet indsamler ikke oplysninger om asbestarbejde, som de kan bruge systematisk i tilsynet. Arbejdstilsynet har dermed ikke en risikobaseret udvælgelse af asbestarbejde til tilsyn, lyder budskabet blandt andet.

Ventede 2½ år med vigtig orientering
Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved:

• At 85 procent af de tilsyn, hvor Arbejdstilsynet har fundet ulovligt asbestarbejde, er sager, hvor asbestarbejdet ikke har været anmeldt til Arbejdstilsynet.

• At Arbejdstilsynet ikke har benyttet hjemlen til at indhente data fra andre myndigheder og offentlige registre som BBR og kommunale sager om byggeaffald.

• I 93 procent af de sager, hvor det er registreret i BBR, at der foretages nedrivning af bygninger med asbest, er asbestarbejdet ikke anmeldt til Arbejdstilsynet.

• 86 procent af de steder, hvor der er anmeldt byggeaffald med asbest til kommunen, er asbestarbejdet ikke anmeldt til Arbejdstilsynet.

• I januar 2022 blev grænseværdien for støvniveauet i asbestarbejde sænket, men der gik 2½ år, fra grænseværdien trådte i kraft, til virksomhederne blev oplyst om, at nedrivning af asbesttag skal anmeldes, og at de skærpede krav til sikkerhed skal følges.

10/3 2025