Inflationschok sidder stadig i krop og betalingskort

Inflationschok sidder stadig i krop og betalingskort

Inflationen i Danmark er i det seneste halve år svinget mellem 1½ - og 2 procent, og var i marts tilbage på 1½ procent årlige prisstigninger

Af Dan Bjerring

I en kommentar til inflationstallene fra Danmarks Statistik siger cheføkonom Bo Sandberg fra Brancheforeningen Aktive Ejere blandt andet, at inflationen tydeligvis er under kontrol:

- Med udsigt til generelt pæn reallønsfremgang er det ikke overraskende, at forårets overenskomster på det private arbejdsmarked var i den udramatiske afdeling og tilmed blev stemt hjem med markant flertal i lønmodtagerorganisationerne, siger cheføkonomen.

Priserne falder ikke
Selvom den danske inflation er lav og under kontrol, så er der stadig tale om stigende forbrugerpriser. Og selv om inflationen i de kommende måneder eventuelt måtte falde yderligere, gør priserne det ikke:

- Den markante reallønsfremgang har ikke for alvor sat sig i stigende privatforbrug. Dels har mange stadig inflationschokket fra 2022 siddende i krop og betalingskort.

- Dels sparer forbrugerne op, blandt andet med henblik på i højere grad selv at kunne være herrer over, hvordan mixet mellem arbejde og fritid skal se ud mod slutningen af arbejdslivet.

- Og endelig præger de usikre globale fremtidsudsigter også forbrugslysten her og nu, siger Bo Sandberg.

Med den brede pensel
Ifølge Danmarks Statistik, er det det seneste år især fødevarer og husleje, der trækker inflationen opad på 1½ procent.

I modsat retning trækker elektricitet, benzin- og bilpriser inflationen nedad:

- Malet med den brede pensel, er det overraskende, at de pæne lønstigninger ikke i særlig høj grad har aflejret sig i stigende forbrugerpriser, siger Bo Sandberg.

13/4 2025