
Investorer glæder sig over afskaffelse af iværksætterskatten
I 15 år har investorer med ejerandele på under 10 procent betalt en ekstra udbytteskat, som ingen andre betaler
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Den tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der i dag er administrerende direktør i brancheforeningen Aktive Ejere, glæder sig over, at regeringen i forbindelse med iværksætterpakken foreslår at fjerne den forhadte iværksætterskat:
- Den har været længe ventet. Men så meget desto større er glæden over, at regeringen nu foreslår helt at afskaffe iværksætterskatten - og tilmed allerede med virkning fra 2025, siger Henrik Sass Larsen.
Siden skattereformen i 2009 har investorer med ejerandele på under 10 procent skullet betale en ekstra udbytteskat på i øjeblikket 15,4 procent, som ingen andre betaler.
Ligestilling mellem investorer
Regeringens forslag betyder i praksis, at der fra 2025 og frem afsættes 400 millioner kroner årligt til at sikre skattemæssig ligestilling mellem mindretalsinvestorer og investorer med en ejerandel på over ti procent af unoterede selskaber.
Aktive Ejere repræsenterer kapital- og venturefonde samt private investeringsselskaber, og Henrik Sass Larsen kalder fjernelsen af iværksætterskatten for ’en stor forløsning’:
- Aktive Ejere er glade for, at vores erhvervspolitiske ubetinget første prioritet nu ser ud til at blive en realitet – nemlig ophør af den skattemæssige diskrimination mellem mindretalsinvestorer og andre investorer, siger den administrerende direktør.
Kan investere i små ejerandele
Han understreger, at det er en stor gevinst for iværksættermiljøet, at man gør det mere attraktivt at tiltrække investorer fra ind- og udland, som nu kan investere i små ejerandele af virksomheder – vel at mærke uden at blive skattemæssigt diskrimineret:
- Det vil føre til øget vækst og beskæftigelse, som kommer hele samfundet til gavn, siger Henrik Sass Larsen.
Fantomskatten afskaffes
Udover afskaffelse af iværksætterskatten, rummer regeringens iværksætterstrategi ifølge Aktive Ejere mange andre erhvervsvenlige elementer, der samtidig også stimulerer crowdfunding, grøn omstilling og ligestilling. Det gælder blandt andet en bagatelgrænse på 3½ timer pr. uge for arbejde under barsel for selvstændige:
- Og grænsen for, hvornår den høje aktieskat på 42 procent indtræder, hæves fra 61.000 kroner til 80.000 kroner årligt. Muligheden for regnskabsmæssigt at trække tidligere års underskud fra, forbedres også.
- Det er en stor fordel for startup-virksomheder, der ofte har underskud i den tidlige investeringsfase. Og endelig afskaffes den såkaldte ’fantomskat’, siger Henrik Sass Larsen.
Fakta
- Den samlede ramme for udspillet er hævet fra oprindeligt 300 millioner kroner til samlet knap 1,2 milliarder kroner.
- Heraf er cirka 800 millioner krone afsat til forskellige skatteinitiativer, som kommer iværksættere til gode.
- Den sidste rest af iværksætterskatten – udbytteskat på unoterede porteføljeaktier – fjernes med virkning allerede fra 2025, hvilket koster cirka 400 millioner kroner årligt
- Der kan fremover regnskabsmæssigt fremføres underskud for 20 millioner kroner - idag er det 9½ millioner kroner
- Progressionsgrænsen for aktieindkomstskat hæves fra 61.000 kroner til 80.000 kroner årligt.
- Skatteordningen for specialister og nøglemedarbejdere (forskerskatten) forbedres ved at sænke beløbsgrænsen med 15.000 krone i den månedlige indkomst.
- Resten op til de 1,15 milliarder kroner afsættes til forskellige puljeordninger – blandt andet flere midler i investeringsfonden EIFO.