LCA
scroll
Næsten 100.000 ansatte i det offentlige er papirnussere

Næsten 100.000 ansatte i det offentlige er papirnussere

Statsministeren påstår, at antallet af administrative bureaukrater i det offentlige skal være lavere. Men sandheden er en helt anden – antallet slog ny rekord i 2023

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ved udgangen af 2023 slog antallet af offentligt ansatte, der beskæftiger sig med administration, nye rekorder.

Og ifølge administrerende direktør i Dansk Erhverv, tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen, er det rekorder af den slags, som får armene til at blive nede langs siden

- Både det offentlige og private mangler gode kolleger, og derfor bør vi sikre, at vi bruger de ressourcerne bedst muligt, siger han.

43.000 flere offentligt ansatte på få år
Det samlede antal af fuldtidsbeskæftigede i det offentlige nåede ved udgangen af sidste år op på 763.000, og det er en stigning i forhold til året før. Fuldtidsbeskæftigelsen er cirka 43.000 større end før coronakrisen.

Og antallet af offentligt fuldtidsansatte, der beskæftiger med administration, er nu næsten 100.000 - næsten 13.000 flere end før coronakrisen:

- Det går den gale vej. Både den offentlige sektor og de private virksomheder mangler hænder. Derfor er det trist, når næsten 100.000 af de offentlige ansatte beskæftiger sig med administration. De medarbejdere kunne i stedet fore skabe værdi ude i de danske virksomheder, siger Brian Mikkelsen.

Udviklingen skal vendes
Der er ifølge Dansk Erhvervs administrerende direktør brug for at øge frisættelsen af den offentlige sektor og grundigt gennemgå mængden af administration:

- Udviklingen skal vendes. Det er desværre kun gået én vej siden corona. I 2016 var det godt ti procent af de offentligt ansatte, der var beskæftiget med administration. I 2023 er det tretten procent.

- Hvis andelen i dag fortsat lå på godt 10 procent, ville beskæftigelsen inden for offentlig administration være cirka 18.000 fuldtidsbeskæftigede lavere, siger Brian Mikkelsen.

Skal bruge ressourcerne bedre
Han peger på, at der fra Christiansborgs side er stor interesse i forhold til at se på overflødige regler og papirarbejde i det offentlige:

- Vi kommer desværre ikke uden om, at vi i fremtiden bliver langt flere ældre og færre borgere mellem 18 - og 65 år.

- Derfor skal vi bruge vores ressourcer bedst - der hvor de skaber mest værdi for samfundet og for borgeren, mener Dansk Erhvervs administrerende direktør.

Kan ikke være det bekendt
Regeringen er allerede i gang med at frisætte ældreplejen og folkeskolen, og den har varslet, at man også vil se på børneområde- og daginstitutionerne.

Men Dansk Erhvervs analyse viser, at det arbejde ikke kan gå hurtigt nok:

- Niveauet har nået nye højder og det kan vi simpelthen ikke være bekendt – hverken overfor iværksætteren eller virksomhederne i det hele taget, siger Brian Mikkelsen.

23/5 2024