
Politikerne vil vide mere om EU’s reviderede Bygningsdirektiv
En række eksperter skal på Christiansborg for at fortælle om perspektiverne i Bygningsdirektivet, der skal gennemføres senest i maj næste år
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg har den 24. april indkaldt til et ekspertmøde på Christiansborg, der skal give politikerne et indblik i, hvordan byggebranchen ser på indførelsen af EU’s reviderede Bygningsdirektiv i dansk ret.
Samtidig vil de have en oplysninger, der kan danne basis for, om Danmark bør sætte ambitionsniveauet højere end en minimumsimplementering.
Række delmål
På nuværende tidspunkt står EU’s bygningsmasse for cirka 1/3 af EU’s CO2-udledninger. Derfor blev det med EU’s reviderede Bygningsdirektiv besluttet, at alle bygninger skal være ”nulemissionsbygninger” i 2050.
Det skal blandt andet sikres gennem en række delmål, energikrav til nye bygninger, reduktion af energiforbruget og minimumskrav til energieffektivitet.
Desuden indeholder direktivet også bestemmelser om indeklima, solenergi på tagene og energimærkning.
Mere ambitiøs implementering?
Det reviderede bygningsdirektiv skal implementeres senest den 29. maj næste år, og netop derfor skal politikerne tage stilling til Danmarks konkrete implementering af direktivet, herunder om der skal gennemføres en minimumsimplementering, eller om en mere ambitiøs implementering af direktivet er vejen frem.
Der peges i indkaldelsen til ekspertmødet på, at energieffektivisering og -besparelser er en central del af svaret på, hvordan vi når i mål med den grønne omstilling på en omkostningseffektiv og ressourcebesparende måde.
Oplægsholderne
Blandt indlæggene på mødet er Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør for SYNERGI, der vil fortælle om ”potentialet for at energieffektivisere den danske bygningsmasse, og hvilke centrale krav stiller EU’s reviderede bygningsdirektiv”
Underdirektør Nicolai Siegumfeldt fra TEKNIQ orienterer om, hvordan erhvervet forholder sig til det reviderede bygningsdirektiv? Desuden om Danmark bør være mere ambitiøse end direktivets minimumskrav, og på hvilke områder, og giver en hurtigere indfasning af krav bedre mening.
Sidst, men ikke mindst, vil ekspertisedirektør Peter Noyé fra Niras fortælle om, hvordan det reviderede bygningsdirektiv implementeres mest effektivt, så den enkelte bygningsejer kan få en unik viden om, hvad forventningerne er til deres byggeri og dermed aktivere det store potentiale og tilhørende finansiering i renovering af den eksisterende bygningsmasse.