LCA
LCA
scroll
SMVdanmark går til oprør mod politisk hold-kæft-bolsjeAdministrerende direktør Jakob Brandt

SMVdanmark går til oprør mod politisk hold-kæft-bolsje

SMV-oprør mod at agere gratis kassekredit. Urimeligt lange betalingsfrister koster danske SMV’er dyrt. Det skulle det frivillige ’Kodeks for god betalingsskik’ lave om på, men efter to år står det klart, at det ikke har virket

Af Dan Bjerring
Christiansborg

SMVdanmark har besluttet at trække sig ud af arbejdet omkring en fair betalingsordning mellem store og mindre virksomheder.

I stedet understreger administrerende direktør, Jakob Brandt, at der er brug for lovgivning:

- Ikke frivillighed og skåltaler, siger han.

Daværende erhvervsminister, Simon Kollerup (S), præsenterede for lidt over to år siden ’Kodeks for god betalingsskik’, og det skete med støtte fra alle de store erhvervsorganisationer.

Budskabet var den gang, at når danske virksomheder udfører et stykke arbejde, skal de kunne stole på, at de får betaling til tiden fra deres kunder.

Rimelig og rettidig betaling
Organisationerne skulle bidrage til at udbrede principperne om ’rimelig og rettidig’ betaling blandt deres medlemmer, opfordre dem til at skrive under, og sikre at principperne bliver brugt, når virksomheder handler med hinanden.

Men to år efter har kun 25 MINDRE virksomheder skrevet under og intet tyder på en generel ændring i betalingskulturen.

Derfor har SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små - og mellemstore virksomheder, meddelt Erhvervsministeriet, at man trækker sig fra ’Kodeks for god betalingsskik’.

Der er simpelthen manglende – for ikke at sige totalt fravær - af opbakning fra større virksomheder.

Brug for lovgivning
Jakob Brandt peger på, at SMVdanmark oprindelig valgte at støtte initiativet om god betalingsskik i håb om, at de store virksomheder og deres organisationer ’ville overraske positivt:

- Men det er ikke sket. Vi kan ikke længere stå mål for det over for de virksomheder, vi repræsenterer. Det bør stå helt klart, at der brug for lovgivning og ikke frivillighed og skåltaler, hvis vi skal ændre betalingskulturen i Danmark. Derfor har vi truffet beslutningen om at trække os, siger han.

Sene betalinger koster SVM’erne Finlands BNP
Sene betalinger koster hvert år europæiske SMV’er, hvad der samlet svarer til Finlands BNP. Og Danmark er - efter Bulgarien - det land i Europa, hvor virksomheder i gennemsnit må vente længst tid på deres betaling:

- Det er grundlæggende helt urimeligt, at mange små og mellemstore virksomheder skal vente månedsvis for at få betaling fra store virksomheder for deres arbejde. På den måde agerer de små gratis kassekredit for de store.

- Hver tredje mindre virksomhed har været tvunget til en længere betalingsfrist end 30 dage – ofte af frygt for at miste de store virksomheder som kunder. Og vi ser eksempler på, at store virksomheder først vil betale efter 150 eller 180 dage.

- Det har Kodeks for god betalingsskik intet ændret på, understreger Jakob Brandt.

Hold-kæft-bolsje
Han advarer om, at kodekset alene har tjent som en narresut og et hold kæft-bolsje til de små virksomheder:

- Ingen større virksomheder har tilsluttet sig kodekset, og det er meget tydeligt, at de store erhvervsorganisationer har gjort meget lidt for at promovere aftalen, som de ellers havde forpligtet sig til. 

- På den baggrund føler vi os faktisk holdt en smule for nar, siger Jakob Brandt.

Som BygTek for nylig gjorde opmærksom på, stemte et stort flertal i EU-Parlamentet en fælleseuropæisk betalingsfrist på maksimalt 30 dage for handelsaftaler mellem virksomheder i Europa.

Styret af store virksomheders finansafdelinger
Det opfordrer Jakob Brandt de danske politikere til at lytte til og støtte:

- De danske politikere har fået et vink med en vognstang fra Parlamentet om, at vi har brug for lovgivning for at sikre fair betalingsfrister. Det håber jeg virkelig, de vil lytte til og støtte regelsættet, når det nu skal finde vej videre i EU-systemet.

- I SMVdanmark er vi store tilhængere af aftalefrihed og muligheden for at forhandle frit. Men det skal være en reel aftalefrihed, og det bliver aldrig tilfældet, når vilkårene bliver dikteret af de store virksomheders finansafdelinger, slutter Jakob Brandt

 

12/5 2024