Svinger kriminelle taktstokken i byggeriet?Skal illegale svinge taktstokken på de danske byggepladser (Arkivfoto)

Svinger kriminelle taktstokken i byggeriet?

Danske Byggefag – tidligere BAT-kartellet – holder i dag en høring i Landstingsalen på Christiansborg om blandt andet social dumping

Af Dan Bjerring
Christiansborg

- Hele byggebranchen må stå sammen om at bekæmpe social dumping og arbejdskriminalitet... Sådan lyder budskabet fra Danske Byggefag inden dagens høring på Christiansborg.

Der peges på, at samarbejde mellem arbejdsgivere, fagforeninger og politikere er vejen til ordnede forhold for alle i byggebranchen:

- Alle aktører i byggebranchen – fra arbejdsgivere til myndigheder og fagforeninger – må stå sammen om at skabe løsninger, lyder budskabet.

Fælles udfordring
Søren Sand Kirk, der er direktør for Danske Byggefag, understreger, at byggebranchen står over for en fælles udfordring:

- Ingen har gavn af, at udnyttelse og arbejdskriminalitet får lov at sprede sig. Kriminalitet gør byggeriet dyrere og dårligere. Hvem har lyst til at arbejde i en branche, hvor de kriminelle svinger taktstokken, spørger han.

Antallet af udlændinge på det danske arbejdsmarked nærmer sig med hastige skridt 400.000. Det er en fordobling på bare ti år – og i fagbevægelsen hober sagerne, som omhandler udlændinge, sig op.

25.000 illegale indvandrere
Udover de 400.000, der er i landet på forskellige ordninger, er der et stort antal illegale indvandrere. Det anslås op mod 25.000. Mange af dem tiltrækkes af job i byggebranchen, og det skaber yderligere udfordringer:

- Det er blandt den illegale arbejdskraft, vi møder den mest rå og brutale form for kriminalitet og udnyttelse af mennesker. Branchen kan klare meget selv, men illegal arbejdskraft er et samfundsansvar, siger Søren Kirk.

Danske Byggefag understreger, at løsningen på arbejdskriminalitet ikke er uopnåelig – men den kræver, at hele branchen går sammen om konkrete initiativer.

Et stærkt byggeerhverv
Eksempelvis peges der på et effektivt ID-kort, så der er styr på, hvem der er på byggepladserne. Desuden ønskes en offentlig hvidliste over ”gode virksomheder”, så man kan sortere de værste fupmagere fra.

Søren Kirk peger ligeledes på behovet for bedre kontrol og flere konsekvenser, så færre føler sig fristet til at snyde:

- Vi har et stærkt byggeerhverv i Danmark, men hvis vi ikke formår at tage hånd om disse udfordringer, risikerer vi at skade både vores arbejdskultur og branchens renommé, slutter Søren Sand Kirk.

26/11 2024