Aktuelle nyheder - Tag

Amager Bakke vinder grøn tag-prisDer er både blevet plads til stier, løberuter, udsigtspunkter og legerum på det spektakulære grønne tag på Amager Bakke, der nu stikker af med den skandinaviske Green Roof Award. Foto: SLA

Amager Bakke vinder grøn tag-pris

Amager Bakke modtager Scandinavian Green Roof Award for sin kæmpemæssige grønne tagpark med træer, løberuter og vild vegetation i 80 meters højde

Del artiklen på

Arkitektur - Kultur

Scandinavian Green Roof Award er Skandinaviens største og mest prestigefulde pris for innovative og naturbaserede grønne tage. I år går prisen til den 10.000 m2 grønne tagpark på Amager Bakke – det kombinerede kraftvarmeværk og grønne skibakke i København, designet af SLA i tæt samarbejde med BIG - Bjarke Ingels Group, MOE og Malmos for Fonden Amager Bakke og ARC - Amager Ressource Center.

Scandinavian Green Roof Award gives hvert år til et bemærkelsesværdigt grønt tag i Skandinavien, der nytænker temaer som biodiversitet, udnyttelse af regnvand, rekreativ værdi, bæredygtighed og innovativt design.

- Amager Bakke modtager Scandinavian Green Roof Award 2019 for sit fokus på at skabe et naturligt lokalt landskab med store biologiske værdier, der med stier, løberuter, udsigtspunkter og legerum åbner for udforskning og rekreation. Prisen gives til den beplantede del af tagparken, som er designet til at understøtte den naturlige biologiske mangfoldighed ved hjælp af lokale hårdføre plantetyper samt en imponerende mængde træer i et meget blæsende mikroklima. Beplantningens design og udførelse demonstrerer på eksemplarisk vis grønne tages mange funktioner og går langt udover den produktfokuserede tilgang, som ellers ofte ses, skriver juryen i sin motivation.

Artiklen fortsætter under billedet...
Der er indtænkt alle mulige former for rekreative aktiviteter på den 10.000 m2 store tagpark oven på kraftvarmeværket på Refshaleøen. Illustration: SLA

Et vildt, frodigt og hårdført grønt naturdesign
Amager Bakke kombinerer en kunstig skibakke med et væld af naturoplevelser: En 490 meter lang vandre- og løberute snor sig ned gennem et frodigt og bjergrigt terræn, og på toppen venter rooftop-bar, crossfit-område, klatrevæg og Københavns højeste udsigtspunkt.

Landskabet er specielt designet til at imødekomme tagparkens udfordrende levevilkår og til at give optimalt mikroklima og vindforhold for de besøgende. Resultatet er et vildt, frodigt og hårdført grønt naturdesign, der giver mulighed for brug af tagparken året rundt, samtidig med at der skabes et sanseligt og varieret miljø for alle tagparkens aktiviteter.

- Amager Bakkes grønne tagpark inviterer ikke bare københavnere og besøgende til at opleve et bjergrigt landskab af planter, klipper, 7000 buske og 300 fyr- og piletræer oven på verdens reneste affaldsenergianlæg. Den fungerer også som en generøs 'grøn bombe', der begrønner det omliggende industriområde. Amager Bakke er hjemsted for fugle, bier, sommerfugle og blomster og danner et helt nyt urbant økosystem i København, siger Rasmus Astrup, partner i SLA.

Det er fjerde gang på seks år, at SLA vinder prisen. Tegnestuen er således efterhånden ’uofficiel nordisk mester’ i grønne tage. SLA’s tidligere vinderprojekter er SUND Naturpark (2018), Egedal Rådhus (2016) og Novo Nordisk Naturpark (2014).

Prisen uddeles ved en prisevent i Malmø til projektets bygherrer Fonden Amager Bakke og ARC – Amager Ressource Center.

-los

Læs mere om Tag

10/3 2020