Aktuelle nyheder - Tag

Boligforening fik hjælp til at tænke mere grønt- Vi ønskede at reducere vores C0 2-aftryk ved at træffe miljørigtige valg, og vi ønskede at forbedre ejendommenes energimærke. Derudover var pris, æstetik og fremtidssikring afgørende, siger Preben

Boligforening fik hjælp til at tænke mere grønt

Ringkøbing-Skjern Boligforening ønskede en grøn klimavenlig løsning, da de skulle have nyt tag og endte med, at Bygma leverede mere end 140.000 nye tagsten, hvoraf de 18.000 var solcelletagsten, der er næsten usynlige

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtig renovering

Rækkehusbebyggelsen Alkjærparken består af 149 boliger, smukt beliggende tæt ved fjorden i Ringkøbing. Byggeriet der blev opført i 70'erne var indtil for nylig naturligt mærket af tidens tand, der med årene gav bygningerne et lidt slidt udseende. Tagene stod for udskiftning, og en energirenovering var påkrævet.

I dag har en stor del af rækkehusene fået nye energiproducerende tage med solcelleteglsten og fremstår attraktive og moderne. Tagudskiftningen er fortsat i gang i den resterende del af bebyggelsen.

Inspektør Preben Hamborg fortæller, at bygherre under planlægning af renoveringen først og fremmest 'tænkte grønt'.

- Vi ønskede at reducere vores C0 2-aftryk ved at træffe miljørigtige valg, og vi ønskede at forbedre ejendommenes energimærke. Derudover var pris, æstetik og fremtidssikring afgørende parametre for den løsning vi gik efter, fortæller han.

Ville træffe et miljørigtigt valg
Boligforeningens endelige valg blev et tag med sorte YellowTec solcelleteglsten kombineret med Nibra tagsten. Såvel solcelletegl som de almindelige teglsten blev på bestilling produceret af Nibra, og giver derfor et fuldstændig ensartet og meget flot udtryk. Det er et tag med lang holdbarhed; alene på tagstenene er der en garanti på 40 år, mens der mod vand-og vejr modstandsdygtighed ydes 30 års garanti.

- Ringkøbing-Skjern Boligforening havde gjort sig nogle meget konkrete overvejelser, bl.a. om anvendelsen af solceller, fortæller projektleder Peter Balle fra Biegga, der har været rådgivende ingeniører på projektet og uddyber:

- Vores opgave var at rådgive os frem til en bæredygtig løsning, som samtidig var holdbar og smuk at se på. I første omgang fik vi lavet to prøvefelter på fælleshuset i bebyggelsen for at teste æstetik og funktionalitet. Dernæst udarbejdede vi udbudsmateriale, der både omfattede en løsning med traditionelle solcellepaneler og en løsning med tagsten med indbyggede solceller. Herefter gik vi i dialog med håndværksmestre, som kunne løse begge opgaver.

Prisen var ikke udslagsgivende, men den løsning der blev valgt, vil i tagets levetid være en økonomisk bedre løsning end et traditionelt kvalitets-solpaneltag, da det både fungerer som tag og solcelleanlæg.

Frankie Christensen er imponeret over at et tag med solcelleteglsten ikke er mere kompliceret at lægge end andre tage.

Ikke svært at lægge
Frankie Christensen fra tømrervirksomheden Vognsen & Co. er byggeleder på det store renoveringsprojekt.

- Jeg syntes fra starten at det var en vildt spændende opgave; bl.a. på grund af kombinationen af solcelleteglsten og almindelige tagsten, men også på grund af opgavens omfang. Det er et rigtig stort projekt, der kommer til at strække sig over det meste af et år, siger han.

Frankie Christensen er imponeret over at et tag med solcelleteglsten ikke er mere kompliceret at lægge end andre tage.

- Vi skal forbinde kabler mellem solcelleteglstenene og lægteafstanden skal være præcis; der går mellem 30 og 45 solcelleteglsten på hver micro-inverter, og det skal naturligvis gå op. Samtidig skal hver enkelt celle registreres, så dokumentationen via en app kan findes i skyen. I tilfælde af en defekt solcelleteglsten kan man senere let identificere og udskifte enkelte teglsten, og produktionen af strøm kan monitoreres. Men tømrerarbejde er i forvejen en disciplin der kræver præcision, så det kan vi sagtens håndtere.

Frankie Christensen har valgt at få en elektriker til at forbinde og samle kablerne fra taget til elforsyningen, så tømrerne kan koncentrere sig om tømrerarbejdet. Mange af spærrerne skal fx forstærkes og alle loftrum efterisoleres med granulat.

Bygherre og beboere tilfredse
Preben Hamborg og Boligforeningen er indtil videre særdeles tilfredse med den løsning der er valgt.

- YellowTec sollcelleteglsten har samme effektivitet som et solcellepanel, og det ser langt bedre ud. Faktisk skal man se godt efter for overhovedet at få øje på dem, og der er ingen refleksioner, der kan blænde naboerne. Det er en investering der forøger værdien af ejendommene øjeblikkeligt, da energimærket forbedres betydeligt.

- Der har i det hele taget kun været fordele ved, at vi valgte at lægge solcelleteglsten på tagene, siger Preben Hamborg og fortsætter:

- Flertallet af beboerne var med på den bæredygtige løsning, selvom det betød en mindre huslejestigning. Og det er bestemt mit indtryk, at alle er glade for resultatet. De glæder sig især over den kæmpestore visuelle ændring fra de gamle fibercementtage til de nye funklende teglstenstage. Og beboerne i den resterende del af bebyggelsen ser frem til at det bliver deres tur.

-jhnFakta om projektet
I Alkjærparken er foreløbig 14.087 kvm tag på i alt 111 huse udskiftet. Der bliver lagt 140.000 tagsten og ca. 18.000 solcelleteglsten. YellowTec leverer solcelleteglstenene. Bygma Aarhus leverer alle øvrige tagsten gennem Bygmas datterselskab Profile A/S.


Læs mere om Tag

6/11 2019
Ståltag Tag Tagpap/Tagfolie Tagrender UndertagByggerådgivningFaldsikringGlashegnGlasrækværkGlastagGrønne TageHåndtering af tagpapInddækningInsektnetIsoleringsholderMontagekonsolOverdækningRegnvandsfaskineRustfrie skruerSkimmelsvampSkruerSne & fuglestopSnefangsrørStål skruerStålåseTag stilladserTag tilbehørTagberegnerTagmalingTagrende BeregnerTagrendenetTagrenoveringTagrensningTagstigeTermotagTrapeztagTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Undertage - til alle tage
 • RIAS

  RIAS

  Termotag - Kvalitet til enhver smag
 • Mul10 ProSafe

  Mul10 ProSafe

  Tagdækkernes faldsikringssystem
 • Phønix Tag Materialer

  Phønix Tag Materialer

  Tagpapinspiration
 • EXPO-NET

  EXPO-NET

  Med EXPO-NETs patenterede snefangsrør undgås problemer med fygesne
 • Monier

  Monier

  Komplette tagløsninger
 • Sundolitt

  Sundolitt

  Her finder du alt du skal bruge til effektiv isolering af gulv, væg og tag
 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK
 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
 • Plastmo

  Plastmo

  Vejledning i valg af tag
 • BG Byggros

  BG Byggros

  Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver