Isover
isover
scroll
Debat: God solcellemontage kommer i flere størrelserFoto: Markus Spiske, Unsplash.

Debat: God solcellemontage kommer i flere størrelser

Der skal luges ud i dårlig montering. Men et solcelleanlæg behøver ikke nødvendigvis blive fastgjort til det underliggende tag under isoleringen under en varm tagkonstruktion, mener Kim Slavensky, der er medlem af Dansk Solcelleforenings bestyrelse

Jeg har med stor interesse læst artiklen 'Man får, hvad man betaler for med de billige solcelleløsninger', hvor kategorichef Jesper Lund Andersen fra Lemvigh-Müller udtrykker bekymring for montage af solceller - især på tagpaptage.

I udgangspunktet er jeg meget enig med Jesper Lund Andersen i hans betragtninger. Der er desværre eksempler på montagemetoder på tagene - også på tagpaptage - som ikke lever op til den nødvendige faglighed.

Jeg er administrerende direktør i Phønix Tag Energi og Phønix Tag Århus. Jeg er uddannet bygningsingeniør og har arbejdet med tagpaptage i 20 år og med montage af solceller på tagpaptage i 14 år. Min tilgang til solceller på tagene er i forlængelse heraf meget fokuseret på at beskytte taget og bygningens værdi.

Det giver ingen mening at investere rigtig mange millioner i en bygning for derefter at montere et solcelleanlæg, der kan skabe usikkerhed om holdbarheden af den allervigtigste og mest sårbare klimaskærm på en bygning, nemlig taget.

I øjeblikket er der et boom i solceller, og jeg oplever, som Jesper Lund Andersen, at der kommer hurtige og billige løsninger ind på markedet, som ud fra en byggeteknisk analyse kan virke problematiske.

Der er uden tvivl brug for at få ryddet op i denne form for metoder og nemme snuptagsløsninger med forkert eller slet ingen dokumentation for montagesystemets anvendelighed på tagpaptage. Problemet opleves især på markedet for private, hvor der sjældent er en bygningsingeniør involveret i beslutningsprocessen.

På det professionelle marked, hvor der bør være ingeniører, der rådgiver kunderne, før man etablerer solcelleanlæg, oplever vi, at der er langt bedre styr på tingene. Når det er sagt, oplever vi desværre også, at der bruges mange ressourcer på det eltekniske og forbløffende få ressourcer på det byggetekniske.

Simple værktøjer som anvisninger for montage af solceller anvendes f.eks. ikke som standard. Det betyder, at kunden i værste fald risikerer både at skade sit tag og stå med regningen alene, den dag forsikringsselskabet konstaterer, at helt basale byggetekniske anvisninger ikke er fulgt.

Til gengæld er jeg ikke enig med Jesper Lund Andersen i, at solcelleanlægget nødvendigvis skal gøres fast til det underliggende tag under isoleringen under en varm tagkonstruktion, som er den gængse opbygning af flade tage.

Phønix Tag Energi har eksempelvis brugt mange ressourcer på at udvikle et montagesystem, som ikke gennembryder tagmembranen. Systemet kræver heller ikke ballastering og sikrer samtidig, at kræfterne fra sug på taget afleveres på en sikker måde til bygningens bærende konstruktioner.

Montagesystemet er testet i et vakuum i laboratorium og i en vindtunneltest i USA og er fuldt dokumenteret som et nænsomt montagesystem, der ikke modarbejder tagets dynamiske bevægelser i en orkanstorm, men arbejder med taget og indebærer, at alle garantier på tagets komponenter - og dermed den samlede holdbarhed på taget - er sikret.

Vi bør have et skærpet fokus på montagemetoder i solcellebranchen. Det gælder ikke kun de limede løsninger, men også metoder, der gennembryder tagmembranen, samt de metoder, der giver ekstraordinære store laster på dele af tagets membran, isolering og ståltrapezplader.

Det skal sikres, at leverandører af tagene i Danmark kan vedstå deres garantier på alle komponenter (membran, isolering og ståltrapezplader) på taget, også efter solcelleanlægget er monteret og idriftsat.

Som medlem af Dansk Solcelleforenings bestyrelse ved jeg, at emnet optager foreningen, og at alle gode kræfter er velkomne til at bidrage og tage ansvar gennem medlemskab af Dansk Solcelleforening.

Det vil derfor også glæde mig at byde Lemvigh-Müller velkommen som nyt medlem af Dansk Solcelleforening, så vi sammen kan arbejde for, at disse objektive kriterier opfyldes bedst muligt. Det er vigtigt for at fastholde tempoet i den grønne omstilling.

Sådanne uhensigtsmæssige, ikke-dokumenterede, faglige og tekniske løsninger i markedet må for alt i verden ryddes af vejen hurtigst muligt, så de ikke bliver til ulempe for bygningens værdi og i sidste ende til ugunst for klimaet.

Kim Slavensky
Adm. direktør
Phønix Tag Energi og Phønix Tag Aarhus
Tlf: 30702441
ksl@phonixtag.dk

12/10 2023