Aktuelle nyheder - Tag

Designtag som håndværk hæver barren for bibliotekerFoto: Tuomas Uusheimo.

Designtag som håndværk hæver barren for biblioteker

Gedigent håndværk, gennemtænkte kvalitetsmaterialer og lofter, der løfter indeklimaet, sikrer, at Helsinkis nye bibliotek Oodi udfordrer opfattelsen af, hvordan et bibliotek bør være

Del artiklen på

De fleste af os er vant til, at biblioteker kræver stilhed for at kunne fungere, men med den finske hovedstad Helsinkis nybyggede hovedbibliotek, som går under navnet Oodi, har man udfordret de gængse normer.

Bygningens øverste etage kaldet boghimlen har et imponerende loft med 14 store ovenlysvinduer, der er formet som tragte, som på fin vis lader lyset trænge igennem tagkonstruktionen. Denne øverste etage er det 'klassiske' bibliotek, som består af et åbent landskab med et helt særligt lysindfald og god akustik.

Det er akustikproducenten Rockfons løsning Mono Acoustic, der er blevet anvendt på Oodi-biblioteket. Løsningens gode egenskaber er blevet udnyttet til fulde, og resultatet er et særpræget, bølgende loft, hvor ingen af de kvadratiske loftplader er identiske.

- Boghimlens tag er blevet samlet og monteret i hånden. Takket være en forberedende træning fra Rockfon har vi kunnet gennemføre montagen meget professionelt og med et imponerende resultat. Vi vidste, at Rockfons akustikplader i stenuld er formbare, men ift. Oodis loft var de overraskende nemme at sætte på plads, siger adm. direktør Niko Oinonen fra den finske entreprenørvirksomhed Sisärakennustekniikka SRT Oy.

En oplevelsesoase
Finske Perttu Korhonen, som var akustisk designer på projektet, er også yderst tilfreds med slutresultatet og Oodis akustiske egenskaber:

- Biblioteket er en oplevelsesoase, som giver plads til forskellige formål og gøremål, der stiller forskellige krav til akustikken. Oodi skal være et sted, der er åbent for alle, og hvor fusionen af akustik og arkitektur skaber fred og velvære. Man skal altid huske at tage hensyn til brugerne - især i vor tid, hvor behovet for steder til afslapning er enormt.

Ifølge Perttu Korhonen vidste man på forhånd, at loftets lyddæmpende materiale måtte være absorptionsklasse A. Det er nødvendigt for at kunne dæmpe lyden fra både besøgende, ventilationssystemer, rulletrapper og andre forstyrrende elementer.

Rockfon Mono Acoustic opfylder krav til både akustik og indeklima, hvilket kvalitetsmærkningen 'Dansk Indeklima' er et bevis på.

- Løsningen er ideel til skoler og biblioteker, hvor det er muligt at rette op på akustikken uden, at man behøver ændre på rummets udtryk, siger Niko Oinonen.

-kj

Læs mere om Tag

5/2 2019