
Evaluering af regler for klimatilpasning af tag- og overfladevand
Energistyrelsen og Miljøstyrelsen har præsenteret en evaluering af reglerne om ”spildevandsselskabernes klimatilpasning for tag- og overfladevand”
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljøministeriet har evalueret reglerne om spildevandsselskabernes klimatilpasning for tag- og overfladevand, som trådte i kraft 1. januar 2021.
Det primære formål med reglerne er at understøtte, at der klimatilpasses de rigtige steder til det rette niveau, uden at forbrugerne betaler unødigt meget for det.
Derfor blev der blandt andet indført krav om ”samfundsøkonomisk hensigtsmæssighed” og ”selskabsøkonomisk omkostningseffektivitet” for klimatilpasningsprojekterne.
Der blev desuden indført en overgangsordning for at sikre en fornuftig overgang til de nye regler
Hvad kan takstfinansieres?
Evalueringen viser, at branchen opfatter det grundlæggende princip om samfundsøkonomisk hensigtsmæssighed, ”som værende fornuftigt”, men selskaber og kommuner oplever til gengæld en række udfordringer ved den praktiske anvendelse af reglerne.
Det gælder eksempelvis fortolkning af, hvad der kan siges at være ”det samfundsøkonomisk hensigtsmæssige niveau”, som forsyningerne bør kunne takstfinansiere.
Og hvor omfattende beregninger, der skal udføres, for at sandsynliggøre dette niveau. Sidst, men ikke mindst, om dokumentationen står mål med de usikkerheder, der knytter sig til beregningerne.
Færrest mulige administrative byrder
Miljøstyrelsen og Energistyrelsen vil i år holde møder, hvor reglerne i Serviceniveau- og
Omkostningsbekendtgørelsen gennemgås og drøftes med branchen.
Formålet med dialogen er at sikre deling af erfaringer på tværs af branchen og at opnå en fælles forståelse af, hvordan reglerne anvendes med færrest mulige administrative byrder og samtidig sikrer en høj grad af forbrugerbeskyttelse.